Reldin Adventures är med i P4 Radio Stockholm

Reldin Adventures var med i P4 Stockholm i Sveriges Radio

Reldin Adventures är med och tipsar om näräventyr med barnen i Stockholm.
Foto: Saga Palmér/Sveriges Radio

Igår var vi med i Radio Stockholm och tipsade om olika näräventyr eller friluftsutflykter man kan göra i Stockholm. Är du kvar i stan men längtar ut i skogen, vart ska du bege dig då? Det har vi ju tipsat om tidigare här på bloggen ibland annat denna artikel. Det går till och med att hitta friluftsliv innanför tullarna som vi tipsade om i artikeln om näräventyr på Djurgården.

Grabbarna tyckte förstås det var himla roligt att komma med till Radiohuset, även om det bara var pappa Pierre som skulle prata i livesädningen. Det var ingen lång intervju, men några tips hann vi leverera både när det gäller att komma ut med barnen och tips på konkreta ställen att besöka. Vi brinner för att fler familjer ska kunna komma ut i naturen och fler barn ska få uppleva friluftslivet så tidigt som möjligt, det är därför Reldin Adventures finns. Därför uppskattar vi också väldigt mycket att Sveriges Radio kontaktade oss med denna lilla möjlighet att sprida kunskap och intresse kring friluftsliv och äventyr med barn.

Vi gillar friluftslivet med barn, som familj. Det får oss att må bra och vi har himla kul ihop när vi är ute och äventyrar. På sätt och vis känns det som om vi är våra bästa oss när vi är ute på äventyr. Vi föräldrar blir mer närvarande här och nu, barnen mer uppmärksamma och vi samarbetar bättre tillsammans och är mer kreativa i leken.

Om det har med naturen i sig självt att göra är svårt att säga, det kanske är så enkelt att det bara inte är vardagen hemma som är grejen. Barnen är fortfarande så små att de ännu inte blir hänförda av fantastiska utsikter eller vidsträckta fjäll eller djupa urskogar. Men det betyder samtidigt inte, att de inte uppskattar dem för just vad de är, vackra och trollbindande.

Till trots, de uppskattar nog mest roliga aktiviteter som vi gör, vilket kan vara någon typ av lek, hoppa mellan stenar och leka bockarna bruse över spänger, men oftast är det snarare de där vanliga sysslorna inom friluftslivet. Att vara med och sätta upp tältet, att laga mat på gasköket eller favoriten, att elda och grilla korv och marshmallows.

Vi hann i intervjun inte komma så långt med hur vi faktiskt gör, vad som är svårt eller annorlunda med barn. Men i grunden så tror vi att nyckeln är kanske att det inte ska vara så våldsamt annorlunda. Att se till och ha roligt, efter allas förmåga är ju ett tips som kan gälla vilket kompisgäng som helst. Att ha ödmjukhet inför utmaningar och uppgifter man aldrig gjort tidigare är ju inte heller ett tips exklusivt för barnfamiljer. Att öva och lära sig längs vägen, att öka svårighetsgraden med tiden och inte gå ut för hårt i början är ju klassiska sporttermer som även gäller i dessa sammanhang.

Så vad är våra bästa tips för att komma ut med familjen och hitta friluftslivet? Till att börja med så fundera inte så mycket över alla begränsningar och börja lite lagom. Bemästra ett moment i taget och låt det växa fram, både kunskap, erfarenhet och hungern efter mer kommer med tiden. Stressa inte det och se till att ha roligt på vägen. Att anpassa äventyr och utflykter efter allas förmåga är också viktigt, var lyhörd och känn efter hur långt det är rimligt att gå eller bära. Börja litet och ta det därifrån.

En skillnad mellan barn och vuxna kan vara att vi vuxna ofta söker nya utmaningar, vi vill upptäcka nya platser. Barn resonerar ofta precis tvärtom. ”Här känner jag igen mig, här har jag varit förr, det var kul! Hit vill jag igen!” Grunden till detta tror jag är en trygghet barnet känner, vilket jag egentligen tror är ett mycket bra tips även för oss vuxna. Om du är ny i friluftslivet, lite osäker och småbarnsförälder. Att besöka samma utflyktsställe flera gånger kan vara väldigt lärorikt, då vet man hur terrängen är, hur lång tid det tar att förflytta sig, var färskvatten finns och så vidare. Då känner man sig trygg och kan utmana sig själv lite mer nästa gång. Kanske du ska bege dig ut till ditt favoritställe denna fantastiska sommar och sova under bar himmel om du inte har gjort det? Ett annat tips kan vara att ibland öva lite utan barnen, så att när det är premiär för dem så har du redan en i bagaget…

Reldin Adventures handlar en hel del om att dela kunskap och sprida inspiration. Att visa på att friluftslivet och äventyret funkar alldeles utmärkt med barn, redan från unga år. Ni som läser detta har uppenbarligen redan hittat hit, men hjälp oss gärna att sprida oss till andra som ännu inte vågat steget ut med barnen. Vi finns här på bloggen och givetvis också på Instagram och Facebook, dela oss, gilla våra sidor och inlägg och vidarbefodra till andra 🙂 Låt oss gemensamt sprida friluftsglädjen till fler!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *