Tips om vandring och friluftsliv för nybörjaren

Många har hittat ut i vår underbara natur nu under pandemin. Med lite trevande steg söker sig nybörjarna fram. Lite ovant, lite nervöst. Hur ska man börja och var börjar man? Frågorna är många och pekpinnarna ännu fler från de redan initierade friluftsproffsen. Många råd och tips serveras med en självklarhet och lite överlägsenhet, som om man skulle ha listat ut det på egen hand. Här kommer några tips från oss till dig som vill börja med vandring och friluftsliv, förhoppningsvis utan pekpinnar 😉.

Gör en utflykt

Vårt första tips handlar om attityd. Om att börja enkelt och våga göra fel. Om att komma i gång. Våga vara nybörjare och försök inte låtsas vara bättre, kunnigare eller nåt annat som du inte är. Att se till sina egna erfarenheter, nuvarande kunskaper och förutsättningar. Utgå från dig själv. Somliga kanske var med i scouterna som små, men det var en himla massa år sedan, andra kanske är jättevana att göra dagsutflykter i skogen men har aldrig sovit ute, medan ytterligare andra knappt satt sin fot i skogen.

Vi är alla välkomna, oavsett kunskap och förutsättningar. Gör en utflykt är vårt första tips. Gör det, tänk det bara inte. Att gå från ord till handling. Men gör det inte för svårt, för då blir det inte av. Bestäm dig för en plats i förväg. Gärna ett friluftsområde i din närhet. Vet du inte var det finns, sök på din eller grannkommunens hemsida. Där finns mer information än man anar. Du kan också få lite tips från vår friluftskarta. Hitta en plats och bestäm en dag, gärna tillsammans med nån annan, kompis eller familjemedlem. Då blir det lite press att det blir av. Packa en kall matsäck, typ matiga mackor, pastasallad eller nåt annat. Återigen, gör något enkelt som inte kräver något speciellt. Sänk din egen tröskel och kom igång redan nu.

Se till att det är roligt

Vårt andra tips är kanske särskilt viktigt om man ska ut med barn och familj. Att göra utflykten till nåt roligt är viktigt om det ska bli fler utflykter och äventyr. Ett vanligt fel är att man som vuxen tänker att man ska vandra en bit (hur långt då?) för att sen pausa och göra nåt roligt där. Det är ofta ganska onödigt, men beror lite på hur små eller stora barnen är. Själva gåendet är det dock få barn som upplever som roligt, oavsett ålder. Därför är det sällan ett värde i sig att gå långt. Ta i stället vara på tiden i skogen och pausa när andan faller på, man får fika 200 meter från parkeringen om man vill. Lek och skoja runt i skogen, som en del av vandringen eller bara runt i skogsgläntan. Något äldre barn kanske uppskattar egentiden med kompis eller föräldrar, att få tid att hänga, prata om skojiga eller mer allvarliga saker.

Att få lite tid bortom skärmar och vardagslivet i hemmet är oftast något riktigt uppskattat av alla. Var lyhörd för allas vilja och anpassa äventyret under tiden om det behövs. Det ska vara roligt för alla, så om någon blir hungrig eller trött i bena, ta hand om det på en gång. Det sämsta vi vuxna kan göra är att hålla fast vid en på förväg satt plan. ”Det är bara en kilometer kvar, kom igen nu…” är nog inte starten på ett långvarigt friluftsliv.

Ett annat litet tips är att involvera alla inför, i själva planeringen. Vilket äventyr vill vi göra? Är det nåt speciellt ställe som lockar eller aktivitet? Kanske bada också?

Laga mat och sova utomhus

Att laga sin mat och sova utomhus, bortom civilisationens bekvämlighet, är kanske urtypen av friluftsliv. Men det är också ett hyggligt stort steg som kan ta emot lite. Börja inte med det. Gör utflykter som inte kräver egen matlagning eller att sova utomhus i början. Sikta inte för högt, ta ett steg i taget och bli bekväm med det först. Ta inte för många nya utmaningar på samma äventyr. Ett nytt tält, mat över öppen eld och en ny plats som låg lite för långt bort kan lätt bli recept på ett jobbigt äventyr och tråkig avslutning på friluftslivet. Börja istället med att göra lite mat på en dagsvandring i favoritområdet. Bjud gärna med någon du känner som har gjort det förr om du har möjlighet. Ett annat sätt att öva lite försiktigt är hemma i trädgården, på balkongen eller i parken.

Här handlar det till exempel om att skaffa lite rutin på hur ett friluftskök fungerar under kontrollerade former. Om du inte har ett och inte kan låna av någon kompis, men verkligen vill skaffa dig ett så är vårt standardtips ett Trangia-kök med gaslåga. Du kan hitta dem begagnade eller nya. Det finns bättre och lättare kök friluftskök, men Trangia är oslagbart för nybörjare, prisvärdhet och håller i en evighet. Vi använder fortfarande ett som köptes in på nittiotalet. Att laga mat i naturen är ofta en riktigt rolig aktivitet som alla kan involveras i. Inte för inte som stormköket blev årets julklapp 2020.

Att ta steget att övernatta i naturen kan vara ett litet drömmål för en del. Det är verkligen något att se fram emot. Man känner sig så mycket mer gemensam med naturen när man stannar över natten och inte bara tillfälligt passerar. Återigen är ett tips att hänga på någon som kan. Om man inte har kompisar eller vänner som är rutinerade så kan man till exempel hänga med Friluftsfrämjandet. Många tänker sig att man måste skaffa ett tält för att övernatta i naturen men det är inte sant. Dels kan man hyra tält istället för att köpa. Men det finns också många fasta vindskydd i våra friluftsområden och naturreservat som går utmärkt att använda. Eller att sova under en uppspänd pressening/tarp eller om det är riktigt bra väder, under bar himmel.

Tält är ofta lite dyrare investering, så det kan vara klokt att avvakta med det tills man vet att man verkligen vill, men också till dess man börjat bygga upp en egen förståelse kring vad man vill ha. Olika tält passar för olika saker. På fjäll eller i lågland, på vintern eller inte? Hur många personer som ska sova och hur mycket som är en bra vikt?

Tips kring friluftsutrustning

Det krävs inga speciella skor för att vandra i skogen. Man följer nästan ändå alltid en stig eller led. Ett par vanliga gympadojjor funkar utmärkt. Lika lite behöver man några speciella byxor eller tröjor och jackor. Men samtidigt som det inte krävs nåt speciellt så finns det en del kläder som är mer eller mindre lämpliga i skogen, av två olika skäl. Det ena handlar om slitage och hållbarhet, det andra om funktion. Många friluftskläder är av lite kraftigare kvalité, med förstärkningar där det behövs. Många arbetskläder har precis samma konstruktion. Funktionen hos friluftskläder handlar till stor del om att hålla dig varm och torr, men också att minimera vikt och volym. Du har kanske en hel del sportkläder som funkar minst lika bra i skogen? Funktionskläder är ofta både lätta och praktiska i friluftslivet.

Att köpa ett par rejäla vandringskängor förespråkas ibland som en god första investering. För egen del skulle jag säga att innan det är dags för fjällvandring så är det inte nödvändigt. Men det behöver faktiskt inte vara ett måste ens på en fjällvandring. Det hänger dock ihop med vilken typ av fjällvandring man ska göra och hur mycket man kommer att bära. Som nybörjare är det ganska vanligt att packa med lite för många saker vilket gör att väskan blir lite för stor och lite för tung. I ett sådant sammanhang kan ett par vandringskängor vara väldigt bra. Speciellt om man vandrar på hösten när det blivit lite kyligare.

Att inte packa för mycket ”bra och ha saker” är ett svårt tips till nybörjaren. Hur ska man veta om en enskild sak är nödvändig, eller bara bra? Man kan förstås fråga sig, vad skulle jag göra om jag inte hade med mig en tjock tröja? Om det finns ett bra svar så kanske tröjan är onödig. Till exempel att då sätter jag på mig min dunjacka. Att optimera sin packning efter sina egna behov och förutsättningar är något som kommer med erfarenhet. Det ligger i sin natur att till viss del måste man testa och lära sig vad man gillar och inte för att hitta helt rätt.

Drömmen om fjällvandring

Vi får ofta frågan om hur man börjar med fjällvandring. En del av svaret är att det gör man helst inte. Alltså börjar. Självklart kommer någon gång vara första gången. Men börja med vandring och friluftsliv, sen fjällvandring. Fjällen är en lite speciell miljö, ofta lite mer utsatt. Man är utsatt för väder och vind på ett annat sätt på fjället än i låglandmiljö. Man är kanske längre bort från affärer, civilisation, mobiltäckning och andra bekvämligheter. Allt detta ställer större krav på dig som fjällvandrare att själv kunna hantera en situation. Alltifrån glömd utrustning till skavsår och trötthet. Därför är ett bra tips att börja vandra och bli bekväm med det i sitt närområde hemmavid. Det finns mängder med leder som är jättevackra att vandra långt bortom fjällen. Till exempel Skåneleden, Sörmlandsleden och Roslagslagsleden.

Vi vill samtidigt uppmuntra och inspirera dig som är sugen på fjällvandring att göra det. Det är fantastiskt, själv, i par eller med barn och familj. Spana till exempel in dessa artiklar från några av våra tidigare fjällvandringar på Kungsleden och i Jämtland. Vi vill bara understryka att det är en god idé att öva lite hemmavid innan det är dags för fjällen.

När det väl är dags så brukar frågan komma till var är bäst och om man ska stugvandra eller tältvandra? Är man nybörjare så rekommenderar vi att man söker sig till en utmärkt led, gärna där det finns fjällstugor eller fjällstationer. Det gäller oavsett om man tältar eller sover i stugorna. I dessa kan man nämligen få hjälp och det finns en viss trygghet runt dessa. Däremot behöver man inte söka sig till Jämtlandstriangeln eller Kebnekaise. Dessa är vanliga och fantastiska, men snudd på överexploaterade just nu. Vilket tyvärr medför ett tufft slitage på fjällen. Så spana in Svenska Turistföreningen och sök på andra områden och fjällstugor.

Frågan om stugvandring eller tältvandring är ganska svår att ge en tydlig rekommendation. Om man har tillgång till ett tält så skulle vi nog föreslå det. Med ett tält har man total frihet att bestämma hur långt man vill vandra en dag. Är vädret tråkigt, orken tryter och allt känns tufft kan man när som helst slå läger. Om man stugvandar så måste man bita ihop och ta sig vidare till fjällstugan, vilket kan bli en ganska tråkig och jobbig upplevelse. Speciellt med mindre barn. Med ett tält har man också friheten att göra om sin turplanering, korta av och förändra, helt efter omständigheterna.

Både med tält och stugvandring kan man planera för att vistas på samma ställe flera dagar i rad. Det ger ofta ett visst lugn och minskar stressen att hela tiden jäkta vidare. Fjällvandring ska vara roligt och njutningsfullt.

Tips hur du beter dig i naturen

Vårt sista tips handlar om hur vi beter oss i naturen. Som nybörjare kan det vara svårt att veta exakt vad som gäller med vandring, eldning och liknande. Att utgå från en försiktighetsprincip och sitt eget omdöme är ofta en bra början. Vår allemansrätt vi har i Sverige är helt fantastisk, men den bygger på att vi alla hjälps åt och tar ansvar för naturen. Ibland sammanfattas allemansrätten med de enkla orden, ”Inte störa – Inte förstöra”. Det säger ganska mycket. Om vi inte stör andra djur och människor, visar hänsyn och omtanke så finns det plats för oss alla. Det handlar om att inte störa, vi är på besök hos naturen, djuren och markägare. Vi tar hand om vårt och lämnar inga spår efter oss. Vi tar med skräpet hem och vi bryter inte kvistar och träd hur som helst. Vi eldar med förstånd på anvisad plats och tar med egen ved om det krävs. Vi har koll på eldningsförbud och de regler som gäller i just det specifika naturreservat eller friluftsområde vi befinner oss i. Till exempel finns ofta regler för om och var man får elda eller tälta i dessa områden.

Vi hoppas verkligen att dessa små tips och tankar hjälper er ut i naturen och att ni vågar ta klivet in i friluftslivet och kanske även ut på fjället.

Reldin Adventures - Jämtlandsfjällen - Pappa och sexåring fjällvandrar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *