Hur man vandrar med småbarn?

Ganska ofta får vi frågan ‒ hur gör man? Hur vandrar man med barn? Det finns säkert lika många svar på dessa frågor som vandrare och föräldrar, men visst har vi några svar. Men för att svaret ska vara relevant för den som frågar så borde vi specificera frågan något ytterligare. Vad menar man med att vandra med barn? Är det en veckas fjällvandring vi talar om, dagsvandringar i hemmatrakten eller stugvandringar på semester? Alla dessa ger olika förutsättningar och har olika utmaningar, till det kommer sen frågeställarens egen erfarenhet och kunskap. Ofta är det inte själva vandrandet man funderar över, för svaret att sätta ena foten framför den andra är tämligen meningslöst. Men egentligen så är det en del av svaret, gör det inte så komplicerat. Ta ett steg i taget, lär av misstagen och korrigera och gör om.

Reldin Adventures - Lofoten, Ryten

En utmaning vi uppfattar är att många som frågar oss fantiserar om ett fantastiskt äventyr de själva skulle vilja göra och ta med barnen på. Då vill man inte att allt ska gå över styr, eller bli jättejobbigt. Så vårt första tips ar att inte drömma för högt, eller att dela upp drömmen i ett antal steg, i alla fall. Börja med det du kan och utmana dig lite grann i någon dimension. Är du van vandrare men aldrig har tagit med dig din ettåring ut en dag i skogen, börja där. Vad ska ni äta? Hur gör man med blöjor? Som förälder till en liten guldklimp så har ni säkert koll på vad som funkar i matväg, börja enkelt och ta med nåt som kan serveras kallt. Ta med en termos med varmt vatten så ni kan blanda välling, gröt, ersättning eller vad som är aktuellt i just ert fall. En mattermos kan vara en strålande lösning för att ta med varm färdiglagad mat, bara att äta direkt. Att hitta enkla lösningar för maten är ett av våra tips för den som vill börja äventyra lite mer, så att man kan fokusera på upplevelsen, att vara här och nu med barnen. Det är ett tips som gäller likväl om det är första vandringarna runt knuten hemma eller en stugvandring på fjället. Att laga lite mer avancerad mat på gaskök eller över öppen eld kan vara ett häftigt äventyr i sig, men då kanske det är mindre fokus på vandring. Ta en sak i taget.

Ett annat område som tidigt dyker upp i frågeställarens huvud är vad som händer efter maten, och då tänker jag inte på tuppluren, utan lite senare när grejerna ska ut. Vår lösning har alltid varit helt vanliga blöjor. Att så tidigt som möjligt och så ofta som möjligt försöka kissa barnen för att minimera mängden blöjor har funkat ganska bra för oss. Men vi har på såväl korta som längre turer burit med oss skiten hem, bokstavligen. Det finns tvättbara blöjor och biologiskt nedbrytningsbara alternativ, vilka kan funka om förutsättningarna är rätt. Vi själva har dock tyckt att det varit mer trubbel än att det underlättat, speciellt på längre turer.

Men hur byter man blöja i skogen? I grund och botten så har vi gjort ungefär som man gör hemma och i de flesta fall så har vi haft ett avklippt liggunderlag som skötbädd och killarna har legat ner på det. Ibland så har vi praktiserat en mer stående metod där barnet står på dina fötter och sen viker ner händerna så att de också nuddar fötterna och rumpan är bar upp i vädret. Här kan vi notera att Up’n’Go blöjor inte är så bra, de gamla klassiska med kardborre i sidan är guld då man slipper ta av skorna på barnet.

Men hur gör man om det regnar? I grunden likadant, man lär sig att bli snabb som en ninja 🙂 Vi har ibland valt att ta med en liten tarp (alltså minipressening) som man kan spänna upp för blöjbyte och fikapaus, men man kommer långt med att täcka upp med sin egen regnjacka om det skulle behövas.

Men hur var det med att sova, det vill man ju efter maten om man är en liten krabat? Här finns två lösningar, antingen så planerar man turen så att man gör långa lunchstopp och njuter och tar det lugnt, äldre barn kanske utforskar omgivningarna eller leker vid den närbelägna bäcken. Har ni tarp eller tält så kan barnet ligga i skydd under det, eller om det är bra väder bara på ett liggunderlag i skuggan. Det här är nog det som vi helst skulle rekommendera. Det andra alternativet är att låta barnet sova när du själv går, i en bärsele, sjal eller bärstol. Du vet bäst vad som funkar för er. Somliga barn vägrar att somna i sängen men sussar på sekunden i vagn, då funkar ofta metoden att gå med barnet. Vilket bärsätt som är bäst tror jag är andra saker som avgör (t.ex. packförmåga, bärkomfort etc.), barn kan sova i såväl bärstol som sele och sjal.

Börjar det nu kännas som mycket självklara svar, men ändå ganska mycket att ta in? På helheten blir det ändå svårt? Då är tipset att ut och prova! Gå ut och vandra, testa en mattermos och att ta tuppluren utomhus. Låna en bärsele och kolla om barnet sover bra. Är det nån i bekantskapskretsen som har en bärstol, be att få låna en dag och testa. Att komma ut och lära sig tillsammans med barnen är nyckeln. För det är inte bara du som förälder som måste förstå, lära sig och öva. Ni är ett team och ni måste öva ihop. När alla fundamentala moment som äta, sova, bajsa faller sig naturliga för alla blir det så mycket enklare att uppleva naturen tillsammans och ge sig ut på vandring och äventyr.

En annan fråga man kan fundera på är hur långt man kan gå? Det är i sig en helt omöjlig fråga att svara på, men motfrågan är hur långt vill ni gå? Eller kanske hur långt måste ni gå? Antagligen måste ni ingenting alls. Det självklara svaret är förstås att anpassa rutten därefter, och inkludera marginaler och flexibilitet. Vår uppfattning är att man ofta vill gå en liten bit för att komma till de lite roligare naturupplevelserna, men inte särskilt många kilometer, därefter så är det oftast vi vuxna som tycker att man borde gå längre, det blir mer äventyr då eller nåt i den stilen. Om du är lagd åt det hållet så är tipset att strunta i prestigen, njut av stunden och ge dig ut, men våga pausa, våga slå läger, våga upptäcka där du är.

Men hur länge kan de sitta i bärstol eller selen? Lyssna på barnet är vårt svar. Våra barn har alltid gillat bärstolen, att sitta högt upp på kungatronen med god utsikt över vad som händer. Om de tröttnar så brukar man ganska snabbt få höra det. Men det kan vara på sin plats att notera att det bygger på att bärstolen är rätt inställd så barnens ben, fötter eller armar inte somnar.
Hur klär man sig och barnen för vandring? Det beror väldigt mycket på vilken ålder barnet är i och vilken typ av äventyr man beger sig ut på. Generellt kan vi tipsa om att om barnet är litet så funkar allt som oftast just vad de har på förskolan. Det är inget fel på stövlar, galon och raggsockor. Om de sitter länge i bärstol eller bärsele kan det vara bra med lite extra isolering eftersom de inte rör på sig. Dun- eller syntetdunjackor och overaller är grymt bra och slår allt som oftast fleece är vår uppfattning. Att grunda med riktigt bra underställ, gärna i ull är också ett tips vi vill slå ett slag för, vilket självklart även gäller oss vuxna.
När det kommer till att klä barn som sitter i bärstolen så är vårt standardtips att klä barnet som om de skulle vara ute i samma väder. Somliga bärstolar har bättre skydd för barnet än andra, och vi kan varmt rekommendera den vi har använt i många år Osprey Poco Premium, men tro inte att eftersom bärstolen har regnskydd så behövs inte regnjacka.

Att ta med sig en hel del extra ullsockor, vantar och mössa ska inte underskattas. Dels för att just de sakerna oftast är små och inte väger nåt. Det går många strumpor på en fleecetröja. På en vanlig dagsvandring så har vi ett par yllesockor på barnen och minst två i packningen. På längre turer så är det inte linjärt, men nästan. Jag har själv aldrig med mig mer än tre par sockor, oavsett hur lång fjällvandring jag ska ut på, men till ett barn så hade jag lätt haft med mig minst tre och sen ett extra per dag.
Hoppas detta har rätat ut några frågetecken som kan komma upp när man först funderar på att ut och vandra med barnen. Men tveka inte att höra av dig med ytterligare frågor om du vill, här eller på vår Facebooksida. Nedan finner du ytterligare några länktips från artiklar vi har skrivit på lite samma tema.

Konkreta tips kring hur man gör och hur man kommer igång?

Att välja utrustning för vandringsäventyr

Vi har också varit nybörjare, hur tänkte vi då?

Om du har funderingar hur det kan vara på vandring med barn så kan vi varmt rekommendera att botanisera runt bland våra äventyrsberättelser från alperna eller Fjällräven Classic 2016 och 2018.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *