Fjällvandring med barn – Ett familjeäventyr på Fjällräven Classic

I slutet på sommaren gav sig familjen ut på ett riktigt häftigt och utmanande familjeäventyr. Malcolm, fem år gammal, tillsammans med mamma och pappa vandrade 110 kilometer genom ett fantastiskt vackert fjällandskap under sex dagar, med tält och ryggsäckar. Vi följde den vackra Dag Hammarskjölds led från Nikkaluokta till Abisko, längs delar av underbara Kungsleden under vandringseventet Fjällräven Classic.

Reldin Adventures - Fjällräven Classic 2018 - Fjällvandring med barn

Men varför gjorde vi det? Är det verkligen rimligt att fjällvandra med en femåring? Är det kul? Vi är egentligen en ganska vanlig Stockholmsfamilj, men som gillar att vara mycket ute i naturen och hitta på olika små äventyr. På loven så brukar det bli lite större äventyr, men att vandra såhär långt har vi aldrig gjort förut. Eller, nja, det kanske är en sanning med viss modifikation. Bägge våra killar har ju faktiskt gjort just Fjällräven Classic förut, då vi bar dem i bärstol 2014 respektive 2016. Men det är ett annat typ av äventyr och utmaning, som vi skrivit om förr är på bloggen. Den här gången skulle Malcolm gå hela vägen själv, vilket uppenbarligen bygger på att han tycker det är skoj.

Att ta sig att detta äventyr krävde en hel del ödmjukhet från oss föräldrar. Till att börja med så hade vi ju ingen aning om hur det skulle gå. Så redan på planeringsstadiet så insåg vi att vi måste vara beredda på att avbryta och vända om, om eller när vi märker att det inte kommer att funka. Vilket i realiteten betydde att under de två första dagarna vara lyhörd för alla tecken på hur det gick och realistisk i planering och värdering om vägen framåt. Det visade sig gå relativt bra och redan första dagen så hade vi vandrat ungefär 21-22 kilometer och alla var väldigt glada och positiva, men självklart lite trötta när vi kröp ner i sovsäckarna.

Vår familj är ganska van att vara ute och sova i tält, laga mat på gasköket och vandra uppåt nån mil om dagen. Så grunden kände vi oss alla ganska trygga i, men vi har aldrig gått längre än så, och egentligen inte dag efter dag i en vecka heller. Dessutom så kan ju vädret i fjällen växla fort och det kan vara ganska utmanande, så vi hade stor respekt inför hanteringen av vädrets makter och hur det skulle påverka hela familjen. Från våra mindre äventyr och från fjällvandringar då vi bar barnen när de var mindre så har vi lärt oss den oerhörda vikten av att vara torr, mätt och varm. Allting blir så mycket bättre när man kan vara glad i sinnet, även om regnet öser ner. För att lyckas med det så krävs det en del tålamod från dig som förälder, men mest av allt just att se till att vara torr, mätt och varm.

Företaget Fjällräven är de som anordnar Fjällräven Classic och med åren så har fler och fler utlänningar fått upp ögonen för både Fjällräven och vandringseventet Fjällräven Classic. I år var det så mycket som 80 procent av alla deltagare som kom utifrån till Sverige för att uppleva vår fantastiska natur och hur det är att vandra bortom civilisation och mobiltäckning, njuta av vyerna och dricka uppfriskande kallt vatten direkt ur jokken. Därför så har vi skrivit vår lite längre berättelse om familjeäventyret att fjällvandra med barn på engelska. Läs gärna hela den berättelsen här.

Reldin Adventures - Fjällräven Classic 2018 - Familjeäventyr

Målgången på Fjällräven Classic efter 110 kilometer fjällvandring från Nikkaluokta till Abisko.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *