Att välja bärstol för fjällvandring

Att välja bärstol, eller bärryggsäck, eller vad det egentligen kallas, är inte så himla lätt. I grunden är det nog för att ytterst få har provat ett större antal i verkligheten. Man gör en undersökning och köper en som man tror ska passa så bra som möjligt. Och sen har man den. Så gjorde vi också. Därför är det svårt att skriva en objektiv guide till hur man väljer bärstol och än svårare att försöka kora en vinnare. Vad är den bästa bärstolen?

Vi tror att det viktigaste är att börja med att fråga sig själv vad man ska ha den till? För kraven som ställs på en bärstol som ska användas till söndagsutflykter till Skansen eller en liten skogspromenad jämfört med en som ska hänga med på en veckas tältvandring i Svenska fjällen, ja de är så klart väldigt olika.

Innan vi ger oss på själva tyckandet och vilka utvärderingskriterier som kanske kan vara bra att betänka, så vill vi tipsa om att testa. Har du möjlighet att låna någon kamrats eller kollegas bärstol en dag så gör det! Det är guld att få lite de facto erfarenhet från bärandet och du börjar förstå hur just ditt barn reagerar. Om man inte har möjlighet att låna en rygga, gå till friluftsaffärerna. Ta god tid på dig och ta med barnet i fråga. Testa att sätta i och ur barnet ett par gånger, lyfta upp och ned bärstolen, och vandra givetvis runt en stund. Kan kännas lite fånigt efter ett par minuter, men vårt tips är att fortsätta. Gå runt i butiken och kolla på annan friluftsutrustning eller kläder. Låt det ta tid. Det är då man börjar känna hur det är. Och precis som när man väljer en vandringsryggsäck till sig själv, det måste vara skönt att bära barnet i bärstolen, annars blir det inte av. Samtidigt är det först efter en stund som du börjar förstå hur det funkar för barnet. Om det sitter bra efter att antal manövreringar, hur lätt det är att justera olika inställningar etc.

När vi valde bärstol så var målet en veckas fjällvandring från Nikkaluokta till Abisko. Vi skulle tälta och bära med oss det som behövdes. Det var vår utgångspunkt och vår kravlista formades utifrån den målbilden. Saker som vi tyckte var viktigt att beakta var:

  • Barnets sittkomfort och möjlighet att sova
  • Bärkomfort för den vuxne
  • Packvolym
  • Väderskydd – regn, vind och sol
  • Stabilitet på marken
  • Kvalité och genomtänkt funktionalitet

Så efter moget övervägande och testande i ett antal butiker så valde vi 2014 Osprey Poco Premium. Just den finns inte längre kvar utan har ersatts av efterträdaren Osprey Poco AG Premium.

Nu följer vår utvärdering av just denna bärstol i kombination med våra tankar om viktiga aspekter att beakta i valet av bärstol, speciellt om du liksom vi ska ut och fjällvandra. Det kan också sägas att vi har vandrat 110 kilometer från Nikkaluokta till Abisko under Fjällräven Classic två gånger, två veckor i alperna, samt otaliga etapper runt omkring i Stockholms friluftsområden, säkert närmare 100 mil de senaste tre åren med denna bärstol, så den har allt fått bekänna färg.

Barnets sittkomfort och möjlighet att sova

Ett av våra största huvudbry inför vår första fjällvandring var huruvida Malcolm skulle gilla att sitta i bärstolen flera timmar om dagen och om han skulle kunna sova i den. Det tog några gånger både för oss och Malcolm att vänja sig vid hur det var att sova i bärstolen. Läs här om våra tankar absolut första gången vi gav oss ut med vår nyinköpta Osprey Poco Premium. Trots att denna bärstol inte har nån speciell kudde eller annan funktion så har bägge våra barn faktiskt enkelt funnit sig till ro. Speciellt om man har solskyddet uppe vilket skapar en bra ”vägg” att luta huvudet mot.

 

Vår uppfattning är att denna bärstol är lätt att ställa in, du kan justera sitthöjden och säkerhetsbältet så att det passar från ganska små barn till hyggligt stora. Malcolm var 10 månader då vi köpte stolen och hans bror var nåt liknande när han började använda den. Gabriel är dessutom ganska liten till växten (till skillnad från Malcolm som är ganska stor), men det har inte varit några problem. Vi gillar de rejäla stigbyglarna som Osprey har, till skillnad från många märken som bara har nåt litet band att sätta fötterna i. Barnet får rejält stöd och fötterna sitter kvar.

Bärkomfort för den vuxne

En av de viktigaste funktionerna för att få rätt bärkomfort är avbärarbältet, ett annat att det sitter rätt, vilket i mångt och mycket handlar om att kunna anpassa rygglängden så att avbärarbältet och bärremmarna hamnar rätt i förhållande till varandra. Inställningen funkar riktigt bra och är lättjusterad vilket är bra om föräldrarna är olika långa och vill turas om att bära, för då måste detta kunna justeras utan alltför mycket stök. Att bära barn plus maxad packvolym i bärstolen kan bli ett antal kilon. Att själva konstruktionen känns stabil nog är viktigt, liksom hela bärsystemet. Det sista du vill är att grejerna ger vika några dagsetapper ut på fjället. Är det nånting vi skulle kunna anmärka på så är det själva avbärarbältet vilket är något klent och skulle kunna vara lite gedignare, kraftigare och bättre vadderat. Det är nog fler än vi som tyckt det, för på den nuvarande versionen är detta åtgärdat och nu känns det riktigt bra. Vår variant har en nätrygg vilket gör att ryggen får en jämn belastning men också en luftspalt mellan bärstolen och ryggen, vilket är både skönt och svalkande. Den uppgraderade bärstolen har fått det bärsystem som Osprey infört på en del av sina större vandringsryggsäckar kallat AntiGravity, vilket är en förbättrad meshrygg men också mycket bättre avbärarbälte. Vi testade i butik enligt ovan devis inför denna artikel 🙂

Packvolym

Om man ska ut och fjällvandra och tälta så blir det en hel del att bära med sig. Vi var två vuxna och ett barn på bägge våra längre fjällvandringar. När en vuxen bär barnet i bärstol så måste den andre vuxna bära med sig i princip allt som inte får plats i bärstolen, vilket blir jättemycket och jättetungt. Så för att om möjligt dela på bördan så var det för oss viktigt att bärstolen hade hygglig packvolym. Ingen bärstol på marknaden har någon enorm packvolym som vi känner till, vår har 34 liter. Vilket var bland det största vi hittade. Det har också visat sig guld värt då man är ensam vuxen ute på en längre dagsvandring längs till exempel Sörmlandsleden. Då behöver man få med sig regnkläder och förstärkningsplagg både till sig själv och barnet, samt lite fika och lunch. Att kunna packa allt i bärstolen underlättar den typen av utflykter enormt. Ospreys bärstolar kommer i tre varianter och en sak som skiljer dem åt är just packvolym. Den enklaste varianten har bara packutrymme under själva barnet. Nästa modell har även ett större fack bakom barnet och den största har en avtagbar ryggsäck fäst baktill. Det är väldigt få tillfällen vi har använt den ryggsäcken separat, men den är större än den fasta fickan på modell två (Poco Plus).

 

Väderskydd – regn, vind och sol

Under denna rubrik märks det tydligt att Ospreys ryggsäckar designas av folk som använder dem på riktigt. Vi har testat runt en del bärstolar inför detta test, och vi har under årens lopp med intresse spanat på andra som man möter längs vandringsleder, och frågat vad de tycker. Helt ovetenskapligt och väldigt subjektivt är vår bedömning att ingen vi sett kan ens i närheten mäta sig med Ospreys konstruktion. Solskyddet är integrerat i bärstolen och gömmer sig i nedfällt läge bakom barnet, innanför den bakre fickan/ryggsäcken. När det dras upp och fälls ut så skapar det ett klockrent tak, som spänner upp sig självt och är tillräckligt stort. Inga remmar som hänger och dinglar, inga små fåniga skärmar. När regnskyddet ska på så sätts det utanpå solskyddet som då agerar skelett och spänner upp regnskyddet. Man behöver inga ytterligare bågar eller fästanordningar. Det är också långt så att det täcker hela sidan, ända ner till foten och det går att dra ihop framtill så att det inte blir världens största vindfång om du har vinden och regnet i nosen.

Det här med vind- och regnskydd kanske är mindre viktigt om man är ute och dagsvandrar, speciellt om man är i eller nära civilisationen. Då kanske det funkar med bra regnkläder och stövlar på barnet, men om du ska upp på fjället i tuffare väder, då är vår erfarenhet att du vill både ha bra kläder på barnet och bra vind- och regnskydd på bärstolen. För i slutändan så vill man ju att det ska vara njutbart för alla på fjällturen, inklusive de små.

Stabilitet på marken

Detta kan kanske låta som en märklig rubrik. Vad gör en bärstol på marken, den ska väl vara på ryggen? Såklart när man bär, men när man inte gör det så är det a och o att man kan ställa ner bärstolen med barnet i på ett säkert sätt. Vi är förvånade över hur många bärstolar som saknar denna fundamentala förmåga. Att kunna stå stabilt på marken med ett barn i, och då räknas både sidostabilitet som framåt och bakåt. Självklart ska du inte lämna barnet i bärstolen och gå iväg. Men att kunna sätta ner barnet när det sover och ta kaffepaus själva, att ställa ned det för en kort kissepaus, eller vad det månde vara, det är guld värt. Speciellt när man vandrar ensam med barnet. Förvånansvärt många bärstolar har en alldeles för liten yta att stå på, vilket gör att de inte är stabila nog. Kom också ihåg att naturen sällan är lika plan som ett butiksgolv när du provar bärstolar, så de ska kunna stå stabilt trots inte helt perfekta förutsättningar.

Eftersom stabiliteten till stor del kommer från anläggningsytan under bärstolen så har många tillverkare löst detta med olika typer av stödben som kan fällas ihop. Så även Osprey. Skillnaden i deras lösning är att detta är en integrerad del av det nedre stora packutrymmet och är således alltid utfällt när du använder bärstolen. Den enda nackdelen är att om man packar fullt så kommer vikten ganska långt bakom din egen rygg, vilket inte är helt optimalt för din egen bärkomfort, men om man ska få med sig så mycket som möjligt så är det konsekvensen. När man reser med bärstolen, eller bara ska stuva undan den, så fäller man in hela det undre utrymmet och även sidorna på bärstolen som stagar upp runt barnet, vilket gör att bärstolen blir mer än hälften så platt och ryms till exempel utan problem som handbagage på flyget.

Kvalité och genomtänkt funktionalitet

Vårt generella intryck av Osprey Poco Premium är att det är en väldigt genomtänkt bärstol med hög kvalité och genomtänkta detaljer. Inget onödigt som verkar schysst på ritbordet men som inte funkar i verkligheten, sånt är bortskalat och ersatt av det som funkar. Spännen, remmar och dragkedjor andas kvalité, men kanske framför allt själva designen. Det märks att det har lagts tid på produktutveckling. Små saker som meshfickor på sidorna, färgkodade remmar, handtag att lyfta i både framför och bakom barnet. Men också viktigare saker som solskyddets geniala konstruktion och hela ramens stabilitet men ändå ihopfällbarhet. Osprey har dessutom tagit med sig allt vad de kan från vanliga vandringsryggsäckar som t.ex. fickor på avbärarbältet och axelremmarna, stora öglor på dragkedjor etc.

Våra egna förbättringar

Vi har produktutvecklat våran Poco Premium med två enkla finesser som vi saknade. Dels en så enkel sak som en fångrem till barnets vattenflaska. När barnen började sitta i bärstolen så hade vi en nappflaska med vatten till dem, men det tog inte lång tid innan den kastades iväg när de druckit färdig. Så redan till vandring nummer två så knöt vi fast ett snöre i ryggan och en kabinhake i andra ändan. Den kunde vi sen haka fast i nappflaskan, vilket gjorde att när flaskan kastades iväg så fångades den upp av snöret och blev hängandes läns sidan, från vilken den bärande föräldern enkelt kunde fånga in flaskan och lägga ner den i meshfickan utan större manöver. När barnen blev lite äldre byttes nappflaskan mot en vanlig vattenflaska, men fångremmen har hängt kvar och visat sig mycket praktisk.

En annan fundering inför fjällvandringen var vad Malcolm skulle sova på och hur vi bäst skulle få med det. Lösningen blev ett klassiskt cellplastunderlag, som vi kapade från 60 till 52 centimeters bredd och 120 centimeter långt. Den rullen fäster vi längst bak på bärstolen med hjälp av ett gummiband med en hake på mitten och en ögla fäst på bärstolens ram. Så med ett enkelt handgrepp fäster eller lossar man liggunderlaget, vilket är oerhört praktiskt eftersom det också tjänar som skötbädd och hela familjens sittunderlag vid fikapauser.

Här testar vi tex Bergens Lilletind, McKinley och Voude på bland annat XXL och Addnature. Vi har tyvärr inte hittat någon MacPac att prova i Stockholm. Vilket är oerhört synd, för det är det enda märke som vi tror kan mäta sig med Ospreys bärstolar när det kommer till längre fjällvandringar. Om du som läser detta har testat en MacPac så vore vi oerhört intresserade att höra vad du tyckte.

Målbilden för oss vid valet av bärstol var en veckas fjällvandring. Det ställer sina krav. Man måste kunna packa mycket, barnet ska sitta bekvämt och skyddat för väder och vind. Du måste orka att bära hela dagar, dag efter dag. Att dessutom kunna ställa ned den med sovande barn i på kalfjället utan träd att luta mot är mer värt en man tror. Speciellt om man är ute och ensamvandrar. Vår uppfattning är att Osprey Poco Premium är en teknisk avancerad bärstol där all lärdom från såväl avancerade vandringsryggsäckar som fältstudier med barn har fått bidra. Bärstolen känns helt enkelt genomtänkt och den andas kvalité. Vi kan varmt rekommendera den.

Vi har också rest mycket med denna bärstol och tycker det funkar finfint. Den går att fälla ihop och blir så platt att den utan problem kan tas som handbagage på flyget, vilket gjorts på fyra resor. Men om du är mer sugen på en nättare bärstol för dagsvandringar så läs gärna Utebarn.ses test av Bergens Lilletind. En av de bärstolar vi tittade på inför köpet av Osprey, men valde bort.

Läs också vår artikel kring tips och trix av en massa andra aspekter med att fjällvandra med små barn.

 

One Reply to “Att välja bärstol för fjällvandring”

  1. Hej!

    Fick en likadan ryggsäck i julklapp av mina föräldrar till min dotter som är 2 månader, har letat över allt för att få reda på när jag kan börja bära henne på ryggen, förstår att hon måste bli stabil i nacken först. Men längtar så galet mycket över att kunna börja använda den, då vi bor 1,5 trappa upp utan hiss.

    Tack för ett grymt reportage!

    Med vänlig hälsning, Emma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *