Vandring och friluftsliv – 20 tips för att komma i gång

Kul att du är ute och surfar efter tips på vandring och friluftsliv. Här har vi samlat en del av våra tips till både dig som är nybörjare och till dig som är lite mer rutinerad. De är korta tips som vi hoppas ska hjälpa er att tänka till. Det finns inga glasklara sanningar, utan snarare olika infallsvinklar, som ofta samverkar med varandra. Därför är det viktigt att lära sig och bygga erfarenhet med tiden. Tro inte att man är proffs från början, men ta också dessa och andra tips med en nypa salt. Man behöver inte ge sig i kast med allt på en gång. Ta det lugnt, njut längs vägen och vandra ut i naturen.

1. Börja enkelt, börja nu

Det här är nog det mest värdefulla tipset av dem alla. Gör inte vandring eller friluftslivet till något svårt och kravfyllt. Börja med en utflykt du är bekväm med, utforska sedan därifrån. Det viktiga är att komma i gång i stället för att bara gå och drömma.

2. Ha skoj!

Upplev naturen på ett sätt som du och dina vänner eller familj gillar. Vi är alla olika och uppskattar olika saker. Om friluftslivet innebär meditativ vandring, skogsbad, fjäll eller lek och stoj spelar mindre roll. Gör roliga saker i naturen! Har man roligt vill man göra det igen och igen och igen. Så enkelt är det. Om du drömmer om en fjällvandring men inte vet hur det är att tälta, laga mat eller vandra så kan det vara bra att testa dessa moment först. Dels för att lära sig, men framför allt för att se om du gillar det. Man måste inte gilla alla delar av friluftslivet. Vandring kanske inte är för dig?

3. Inte störa, inte förstöra

Dessa vackra ord summerar allemansrätten fantastiskt bra. Vi behöver vara rädd om naturen och ta hand om den. Att uppleva friluftslivet på ett hållbart sätt är viktigt om vi och kommande generationer ska kunna fortsätta att njuta av vandring i naturen.

Att inte störa handlar om att visa hänsyn och omtanke mot djur och andra människor. Man visar respekt och håller avstånd till djur, man tältar inte nära någons tomt. Uträtta dina behov med respekt för andra. Kissa inte i eller nära vattendrag. Gå en bra bit bort från stigar och vattendrag när du ska bajsa. Gräv en grop och se till täcka över efteråt. Att inte förstöra kan låta självklart, det handlar om att inte såga ner träd till sin brasa, bryta kvistar, lämna fula märken, eller för den delen att lämna skräp i skogen. Den senaste tidens tillströmning till friluftsområden har tyvärr visat att det här kan vara en utmaning för somliga. Låt oss hjälpas åt.

Det finns två bra uttryck på engelska som rymmer både att inte störa och att inte förstöra. ”Leave no trace” eller ”Leave nothing but footprints”. Det handlar om att lämna naturen såsom du fann den. Ta med dig skräpet hem. Återställ till exempel tältplatsen så att man inte kan se att någon tältat där.

Ta med skräpet hem

4. Det finns faktiskt dåligt väder

Jo, det finns dåligt väder, speciellt om man har dåliga kläder. Det är tuffare och mer utmanande om det är kallt, blåsigt och regnigt. Bra kläder hjälper, men det kan vara tufft ändå. I början kan det vara smart att välja dagar med lite bättre väder för att bygga en positiv känsla kring friluftslivet. Spana in väderprognosen några dagar i förväg och var beredd på att planera om. Återigen, är det roligt så blir det mer.

5. Involvera, planera och hjälps åt tillsammans

Om ni är en barnfamilj så involvera alla i planeringen av utflykter, vandring och äventyr. När barnen är med och planerar så blir de mer taggade på att vara med och ser fram emot äventyret i större utsträckning. Chanserna att vi gör saker som alla gillar ökar förstås också och ofta kommer barnen med inspel som vi vuxna kanske hade förbisett.

Väl ute på äventyr är det viktigt att alla känner sig involverade i det som görs. Mycket av friluftslivet innehåller en hel del basaktiviteter, som att laga mat eller resa tält, gå och hämta vatten, packa ryggsäcken etc. När barnen är involverade i alla dessa moment uppskattar de helheten mer. De är inte bara medföljare utan deltagare på äventyret. Det gäller även om ni är en grupp vuxna kompisar där någon eller några är lite duktigare. Ta tillfället i akt och hjälp varandra, dela frikostigt med er av kunskapen.

6. Träning ger färdighet

Att du läser denna text tyder på att du är nyfiken på friluftslivet. Vill lära dig mer. Kul! Vi är många som delar med oss på nätet, Instagram, Youtube och Facebook. Fortsätt och sök kunskap och inspiration. Det är fantastiskt vad vi kan lära av varandra. Men testa också! Att själv ge sig ut och testa ger ovärderlig kunskap och erfarenhet.

Det kan vara så enkla saker som att slå upp det nya tältet i parken hemma, eller att testa stormköket på balkongen. Sätt inte bara på det, testa att faktiskt laga mat också. Då märker du på riktigt hur det funkar och kan göra nyttiga misstag i en säker miljö där det inte gör så mycket om det blir katastrof första gången.

7. Stressa inte friluftslivet

Att vandra bör vara en njutningsfull upplevelse för alla som är med. Planera inte för långa etapper och ta gott om pauser. För somliga funkar tydligheten 10 minuters paus en gång i timmen, men det måste inte vara så strikt. Men tänk inte att ”vi ska bara gå dit och dit”. Är det behov av paus så ta paus.

När barnen är med så kan det vara extra viktigt att bortse från sina egna vuxna önskemål om vandring och olika etapper och äventyr. Våga stanna kvar på samma plats en eller flera dagar och gör små utflykter därifrån. Man måste inte alltid fortsätta att vandra. En nyttig fråga man kan ställa sig är hur kort kan jag gå? I stället för att fundera på hur långt som är lagom för en vandring.

8. Ta med en kompis på vandring

Delad glädje är dubbel glädje. Många saker blir roligare om man gör det tillsammans, så även friluftsliv. Det är dessutom praktiskt om man är nybörjare då man kan hjälpas åt tillsammans, bolla funderingar eller lära av de som redan har mer erfarenhet. Barnen uppskattar ofta själva leken och äventyret mer än vandring, natur eller friluftsliv som företeelse. De kanske minns just hur roligt det var för att bästa kompisen hängde på. Låt barnen bestämma vilka som ska hänga med. Kanske egentid med bara en förälder blir nästa vandring?    

9. Mätt, torr och varm

När det kommer till rent praktiska tips hur det funkar så kan detta vara något av det viktigaste. Se alltid till att vara mätt, torr och varm. Lyckas man med det så har man mycket bättre förutsättningar att njuta och att hantera allehanda missöden och utmaningar. Det här tipset är väldigt mångfacetterat, men använd det som en minnesregel.

Det handlar om att anpassa vandringen eller äventyret efter förutsättningar, om att packa rätt utrustning och kläder, om att vara beredd på det oförutsägbara, att ha lite marginaler. Men också att se till att ta med snacks och fylla på energinivån, pausa i tid och framför allt äta i tid.

Skalkläder och underställ är givna rekommendationer. Speciellt understället, underskatta inte hur skönt det kan vara med ett par långkalsonger när kylan och vinden tränger sig på. Men glöm inte att det också handlar om att justera sina kläder. Det är lätt att bli för varm när man rör sig. Ta av kläder i tid och öppna upp dragkedjor och ventilera. När du stannar för paus så ta direkt på dig igen, innan du blir avkyld.

10. Rätt kläder och utrustning för friluftsliv

Att hålla sig mätt, torr och varm underlättas av bra kläder och utrustning. Men ett tips till dig som nybörjare är att inte stirra sig alltför blind på detta. Man kan också anpassa vandring och friluftsliv till den utrustning man har. De flesta av oss har en jacka som tål regn, använd den. Skor har vi såklart också. Det mesta duger för en dag i skogen. Men om du är ute oftare, inte undviker sämre väder och kanske ska fjällvandra. Då är det här ett område att ta tag i.

De flesta mer rutinerade fjällvandrare har utvecklat sin utrustning över många års tid. Skaffat sig erfarenheter och förstått vad man gillar och inte. Gör så du med. Visst kan man få mycket tips av andra, som kanske här på bloggen. Men hur det funkar för dig är du den bästa att bedöma. Så stressa inte och köp allt på en gång. Ett bra och billigare sätt att skaffa sig erfarenhet av utrustning är att hyra istället för att köpa. Passa på och testa olika modeller.

För fjällvandring så skulle jag satsa på ett par bra skor. Huruvida du vill gå med höga eller låga kängor, med eller utan GoreTex, med eller utan foder, eller kanske låga trailskor låter jag vara upp till dig. Här gäller det att fundera på vilket typ av äventyr du ska ut på. Motstå också frestelsen att köpa något som är bra för framtiden. Det är lätt att drömma om bergsbestigningar och långa vandringar, men om du ska dagsvandra längs leder i Grövelsjön så kanske det inte är samma specifikation som obanad terräng i de vildaste bergen?

11. Sova ute

Att sova ute är kanske en av de häftigaste känslorna som friluftslivet erbjuder. Om du har ett tält eller kan låna ett, gör ett övernattningsäventyr! Att ge sig ut på en kortare vandring, laga lite mat och sova över i skogen är en otroligt fin friluftsupplevelse. Att få vakna till fågelsång och solens strålar, ligga och mysa i sovsäcken och njuta av en kopp kaffe innan dagen börjar. Det är mysigt.

Men om du inte har ett tält så spring inte iväg och köp ett det första du gör. Man klarar sig ganska länge utan ett tält. I de flesta friluftsområden och naturreservat finns fasta vindskydd där man får övernatta. Man kan också med en enkel presenning spänna upp ett tak. Är vädret fördelaktigt kan man till och med sova under bar himmel.

För fjällvandringen finns stugor att tillgå. Tänk dock på att det kan krävas lite mer planering och att sängplatser eventuellt måste förbokas.

12. Sovsäck

För att sova skönt ute så krävs en lämplig sovsäck. Ordet lämplig bör poängteras. Sovsäckar skiljer sig enormt mycket. Det finns de som är stora som en handboll och klarar många minusgrader och det finns de som är stora som hela ryggsäcken, väger många kilon, men ändå knappt värmer en ljummen sommarnatt.

Ska du övernatta i trädgården eller ett stenkast från bilen duger det mesta. Men ska du vandra några kilometer eller mer, så vill du inte att en sovsäck ska väga för mycket, eller vara för stor i packvolym. Ett bra riktmärke kan vara maximalt dryga kilot. Beroende på äventyr och hur frusen du är så krävs olika dyra sovsäckar för att landa runt kilot.

Ett konkret tips är i alla fall att strunta i alla andra temperaturgränser än komforttemperaturen. Det är den temperatur som normalt anses okej att sov i med ett underställ på sig utan att vakna av att du fryser. Det borgar för en god natts sömn. Själv vill jag gärna ha det lite extra varmt och har därför några ytterligare grader i marginal. Läs gärna denna artikel om hur vi tänkte när vi valde sovsäck till barnen.

13. Liggunderlag

Liggunderlaget är minst lika viktigt som sovsäcken för att sova skönt om natten. Det har två helt olika uppgifter. Dels att skydda från markkyla, dels att göra det bekvämt. Små barn är lätta och kräver ofta mindre när det gäller komfort, men de behöver likväl skyddas från markkylan. Då funkar de klassiska liggunderlagen av cellplast som rullas ihop till en stor rulle. De finns i lite varierande kvalité men för nån eller några hundralappar kommer man långt.

Som vuxen så sover jag rätt dåligt på dessa. Det är inte skönt och jag vaknar fler gånger per natt. Det är inte njutningsbart, vilket friluftslivet borde vara. Så ett tips från oss är att relativt tidigt investera i ett uppblåsbart liggunderlag. Som tur är finns de nu i en uppsjö varianter och en hel del billigare också. Ett råd är att verkligen testa dem i butiken, hur gör man för att blåsa upp, respektive tömma ut luften. Det finns allt från olika inbyggda pumplösningar till separata till uppblåsning med munnen.

Något som också varierar kraftigt är vikt och packvolym. Fundera igenom vad som krävs för just dig.

14. Packa rätt, packa lätt

Vi är inga lättviktspackare eller fjäderlätta vandrare. Men att släpa med sig en massa tunga saker på vandring är att göra vandringen och friluftslivet extra tufft för sig. Som nybörjare eller någorlunda ny så får man börja med den utrustning man har. Men två tips som vi vill lyfta fram för att göra packningen lättare och därmed hela friluftsupplevelsen mer angenäm är dessa. Att våga välja bort och att fokusera på det tunga.

Det finns en del saker som ofta sticker ut som lite tyngre i en packning. Själva ryggsäcken som man packar i är ofta en sådan. Sovsäck och om tält ska med är också vanliga vikttjuvar. Så om du funderar på att lätta packningen, börja med att se över dessa. Även maten kan vara något där det finns kilon att spara, beroende på hur du gör idag och var du vandrar etc.

Det andra tipset, att våga välja bort, handlar helt enkelt om att du antagligen har med dig för mycket kläder och saker. Fundera på hur saker kan kombineras istället för att ta med ytterligare en sak för ett specifikt ändamål. Behövs en kudde eller funkar dunjackan i en packpåse? Behövs ett par byxor eller funkar skalbyxorna med eller utan långkalsonger under? En tjocktröja kan vara skönt, men räcker det inte med dunjackan?

Samtidigt vill vi tipsa om att saker som är små och lätta kan vara värt att ha en extra i stället. Kanske en extra buff och ett par extra strumpor är det som gör tältlivet lite mer mysigt?

15. Äta ute

Vi älskar att äta ute. Ibland är det bara en del av äventyret och ibland är själva matlagningen målet för äventyret. Vi lagar mat över öppen eld och på stormkök och det är nåt vi tycker är väldigt roligt. Vi lär oss mer och testar nya recept och tekniker. Men som nybörjare så ta det lite lugnt. I början räcker det med att ta med matiga mackor eller annan kall mat. Gör det inte så avancerat. Det kommer med tiden, om du vill.

Man kan också skaffa sig en mattermos, alltså en termos med stor öppning upptill. Som en matlåda, men som termos. Värm gårdagens rester eller koka pasta och blanda i korv, köttbullar eller någon sås. Hur enkelt som helst och kräver ingen matlagning i skogen.

Att skaffa sig ett friluftskök kan vara en rolig utmaning och väldigt praktiskt, men det är inget måste. Inte ens på en fjällvandring med frystorkat. Om man vandrar mellan stugor kan man alltid koka vatten på morgonen och fylla en termos. Gott om snacks som backup kan vara en bra idé.  

16. Vandra längs leder

Hur duktig måste man vara på karta och kompass? Ibland kan jag känna en viss nivå av besserwisser tendenser i guider som denna då det ofta nämns att man måste ha en karta och kompass. Jag håller inte med. Klart man kan vandra och uppleva friluftsliv utan karta och kompass. Men det blir lättare om man kan läsa en karta och förstår sig på kompassen. Det är en god idé att använda dem så mycket som möjligt för att lära sig. Men det är inget måste.

Som nybörjare gör man lättast i att följa preparerade leder, oavsett om det är i fjällen eller i hemmaskogen. De är oftast så bra att det inte är någon risk att gå vilse. Men det kan vara bra att förstå sig på kartan för att veta ungefär var man är, hur långt man vandrat och hur långt det är kvar. Det gör det också lite lättare att förändra planen under vägen, om någon skulle bli trött eller göra sig illa. Om vädret bara blir för tråkigt etc.

Ofta nämns att mobilen inte är något bra alternativ på vandring och fjällvandring. Jag håller inte med. Mobilen kan vara jättebra. Men för att fungera bra så kräver den också ganska mycket kunskap. Google eller Apples inbyggda kartor är inte så bra i skogen och i fjällen helt värdelösa, men testa gärna Min Karta från Lantmäteriet. Den finns både som app och webbsida. Tänk också på att du behöver ett system som inte förlitar sig på mobiltäckning och datatrafik. Ha trots allt alltid med en papperskarta på fjällvandringen.

17. Släpa inte vatten i onödan

Ibland frågar man sig som nybörjare hur mycket vatten man bör planera att bära med sig. På de flesta ställen i vår fjällvärld finns det gott om jokkar (bäckar) med bra dricksvatten i. Där kan du fylla vattenflaskan direkt från bäcken. En halvliters flaska räcker ofta alldeles utmärkt om man lagar mat i anslutning till jokkar och dricker och fyller flaskan innan man vandrar vidare.

Vid vandring i låglandet så kan det vara betydligt tuffare att hitta vatten. En enkel lösning om man är ute över dagen är helt enkelt att bära med sig det vatten som behövs. Men man kan också skaffa sig ett vattenreningsfilter, vilket gör att man kan dricka sjövatten som annars kanske inte hade varit att rekommendera. Tänk dock på att försöka hitta klart och helst rinnande vatten. Ju grumligare vatten desto tuffare blir det för filtret.

18. Låt dagsformen avgöra

Vi tycker att friluftsliv och vandring ska vara lustfyllt och något som man ser fram emot. Ibland kan det dock inte alls kännas som nåt roligt. Speciellt när man står hemma och försöker få ordning på utrustning, barn, mat och kläder i en himla röra. Då är tröskeln stor och det är lätt att ge upp. Vår upplevelse är dock att det ofta blir väldigt bra när vi väl kommer ut, oavsett om det var vi vuxna eller barnen som var mest motsträviga innan. Så ett tips är att inte ge upp för tidigt och bita ihop, speciellt när det gäller förberedelser. Ett annat tips är att försöka göra förberedelserna i god tid, kanske dagen innan.

Men ibland är det faktiskt så att det inte är så kul ute i naturen. Alla kan ha en dålig dag. Vädret kan vara alltför tråkigt. Saker och ting kan hända, det blir utmanande och jobbigt. Då gäller det att vara lyhörd, mot sig själv och hela gruppen. Det kan vara läge att planera om dagens äventyr. Vända om eller förkorta? Pausa och göra läger på andra ställen än man tänkt sig. Om man redan på förhand tänkt igenom några olika alternativ så är det oftast lättare att förändra planen.

19. Utforska på egen hand

När man går från att vara nybörjare till lite mer rutinerad så är det lätt hänt att man vill utmana sig lite mer. Hitta nya äventyr, göra nya saker, upptäcka nya horisonter. Då kan man lätt glömma bort de andra i gruppen eller familjen. Är de lika bekväma med dessa nya utmaningar? Kanske inte? Ett tips kan vara att ge sig i väg på egen hand och testa nytt eller tänja gränserna. Genom att göra det i andra sammanhang så får man ett större lugn i friluftslivet med barn, familj och nybörjarvänner.

Reldin Adventures - Lofoten Helvetestinden
Halvvägs upp…

20. Upplevelsen är målet

Friluftsliv handlar för oss om upplevelse. Att finna ro, harmoni och en känsla av samhörighet med naturen. När vi är ute med barnen är det ofta fart och fläkt, men fortfarande med en djupare koppling till naturen. Att vistats i den och ta hand om den skapar en relation till naturen som är helt magisk. Det finns många sätt att uppleva friluftslivet. Vandra, paddla, sova, äta, leka. I fjäll, skog och skärgård. Så ett litet avslutande tips är att verkligen fokusera på upplevelsen av friluftslivet, inte vilka toppar som bestigit och hur långa dagsetapperna är. Visst kan friluftslivet innebära häftiga utmaningar som när de klaras av, får en att växa och bli lite stolt över sig själv. Men det kan också vara mysiga vandringar i goda vänners lag, kurragömma i skogen med barnen, kaffepaus på en stubbe, att borsta tänderna i en jokk eller en ensam och stjärnklar natt på en klippa i skärgården.  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *