Tips på näräventyr och friluftsområden i Stockholm

En av de absolut vanligaste frågorna man får som friluftsande innerstadsbo är, var? När vi själva började ge oss ut i naturen med barnen så ställde vi oss själva samma fråga. Nu har vi hunnit upptäcka en hel del bra friluftsområden och naturreservat runt om kring Stockholm, men sanningen är att vi fortfarande är på upptäcktsfärd och hittar ideligen nya små smultronställen. Så om du själv har några som vi inte fångat upp så hör gärna av dig. Om du är på jakt efter en karta med konkreta tips på fina vindskydd, tält- och grillplatser så spana även in artikeln där vi satt ihop vår egen friluftskarta över Stockholm. Den här artikel publicerades första gången som ett gästinlägg hos podden Vilse, men här följer en lite längre och fylligare variant.

Men först, vad är det man vill ha om man vill bli tipsad till bra friluftsplatser i Stockholm? Ja, det beror kanske på vad du vill göra och var du utgår ifrån? Handlar det om att hitta vackra platser för söndagspromenaden, eller platser att göra upp eld och laga mat på, eller kanske djupa skogar att gå flera mil i på flerdagsvandringar? Allt finns om man bara vet vad man ska leta efter.

Sörmlandsleden och Tyresta nationalpark

Det första tipset jag skulle vilja dela med mig av är också det kanske mest givna, Sörmlandsleden. Denna led är en av giganterna i Sverige med sina över 100 mil långa sträckning, och den börjar söder om söder, 15 meter från Björkhagens tunnelbanestation. De första tio etapperna slingrar sig genom de bästa naturreservaten i södra Stockholm som var och en för sig förtjänar att stå på denna lista. Vad som kännetecknar Sörmlandsledens första etapper är att de är oerhört enkla att ta sig till kommunalt, så ta bussen till en etappstart och gå en eller två etapper och ta bussen hem därifrån. Man kan självklart gå sträckorna åt bägge hållen, vilket kan vara bra att tänka på. Jag brukar se till att den ända med bäst anknytning till lokaltrafiken är den jag slutar vid, så att det blir så lätt som möjligt att ta sig hem efter en lång dag på leden. Om jag ska plocka ut just en favorit så blir det nog sträcka tre mellan Alby Friluftsgård (Tyresö/Krusboda) och Tyresta by (Svartbäcken).

Några av de naturreservat och friluftsområden som Sörmlandsleden passerar igenom är Nackareservatet med Hellasgården, Tyresta nationalpark, Rudans-, Hanvedens-, Paradisets naturreservat, samt Lida naturreservat. Vid många av dessa finns mysiga caféer och friluftsanläggningar. Hellasgården är kanske den närmaste för dig som bor i centrala Stockholm och bussarna från Slussen går med tiominuterstrafik. Det gör i och för sig att här kan det vara rejält mycket folk en solig och fin vårlördag. En annan riktigt fin anläggning är Lida friluftsgård. Att komma in i stugvärmen och slå sig ner framför brasan med en kopp varm choklad efter en heldag ute är svårt att slå, innan man tar bussen hem. Runt alla dessa friluftsgårdar finns mängder med eldstäder och uppmärkta motionsspår och vandringsstigar i varierande längder vilka passar sig utmärkt för en dagsvandring som lätt anpassas i längd och svårighetsgrad.

I Sverige finns trettio nationalparker och en av dessa har vi alldeles runt hörnet i Stockholm i Tyresta. Vi skulle verkligen vilja slå ett litet extra slag för detta fantastiska område i södra Stockholm. Här finns ett av våra absoluta favoritställen, Årsjön. Det finns många anledningar men framför allt kombinationen storslagen natur, närhet och tillgänglighet samt servicen runt omkring. Eftersom det är en nationalpark kan du inte tälta hur som helst, utan är anvisad till utpekade tältplatser. Vi pratar inte om någon camping, utan områden kring iordningställda vindskydd och eldstäder som till exempel vackert belägna Årsjön och Långsjön. Vid Årsjön finns också torrdass och ved för att användas i eldstaden. Skräpet tar du självklart med dig själv tillbaka.

Årsjön ligger drygt tre kilometers vandring från Tyresta by där bussen stannar och det finns en stor parkering. Antingen följer du Sörmlandsleden rakt av, eller så kan du välja den så kallade barnvagnsslingan de första två kilometrarna för att sen möte upp med Sörmlandsleden den sista kilometern vid Bylsjöns norra ända. Men om du har barnvagn eller skrinda med dig så kan man här också välja en liten grusväg som tar dig till Årsjöns södra ändå och sen är det endast 200 meter promenad på stig där vagnen kanske måste bäras. På det hela taget är det alltså väldigt enkelt för en barnfamilj att ta sig hit, och om du inte är van att bära allt på ryggen så kan du packa mera i vagnen, eller i värsta fall är det så nära att en vuxen kan gå tillbaka och hämta mera saker på en rimlig tid. Vid Tyresta by finns också ett litet café som kan vara väldigt uppskattat när man kommer tillbaka efter ett dygn utomhus. Det bör också nämnas att runt omkring Tyresta nationalpark så fortsätter Tyresta friluftsområde, som är ett större område och här finns det ytterligare sjöar, kuststräcka och fina tältplatser att undersöka.

Roslagsleden – en oupptäckt pärla på norra sidan

Reldin Adventures - Roslagsleden

Roslagsleden

Två andra leder som kan nämnas i sammanhanget är Upplandsleden och Roslagsleden. Den förstnämnda har jag faktiskt inte provat, den andra är en fin led från Danderyd (inte långt från tunnelbanan vid Mörby Centrum) och hela vägen förbi Norrtälje och vidare upp till Grisslehamn. Om du har gått Sörmlandsleden och är van vid de vältrampade och uppmärkta stigarna så blir man lite förvånad på Roslagsleden. Det är väldigt mycket färre vandrare som hittar hit och därför kan det bitvis vara svårt att hitta och på sommaren växer delar nästan igen.

Med buss till Björnö och båt till Skärgården

Om du inte är ute efter att gå långt från A till B, utan snarare i en rundslinga eller kanske en helghajk med en övernattning så kanske Björnö längst ut på Ingarö är ett alternativ. Hit tar du dig enkelt med buss från Slussen. Var dock beredd på att bussturen är en dryg timma. Vandra runt i det vackra landskapet och tälta med havsutsikt. Trots att du gått torrskodd och inte korsat vatten så är du ute i vacker skärgårdsmiljö.

Ett annat naturreservat som nås med bussen är Gålö. Men om det inte räcker så kan jag varmt rekommendera en Waxholmsbåt ut till någon av alla hundratals skärgårdsöar och uppleva skärgården på riktigt. Vill du ta med dig cykeln ut så är Utö ett fantastiskt alternativ där det är lite drygt milens cykling ner till Storsand från Gruvbryggan och det större samhället i norr. Andra fina öar är Nåttarö, Fjärdlång, Möja och givetvis alla småöar längre ut i havsbandet som till exempel Svartlöga och Rödlöga. Här är en länk till Waxholmsbolagets turer runt i skärgården. En ö som också borde nämnas är en av de enklaste att ta sig till, Grinda. Här vill jag dock utfärda en liten varning, eftersom det är just så enkelt att ta sig hit. Om ni är ute efter lite äventyr och friluftsliv så finns det risk att bli besvikna på att det mesta är väldigt iordningställt, man får bara tälta på anvisad plats och det är en ganska ”turistig” känsla. Men om du vill så går det att hitta hörn för dig själv, samtidigt som det är nära till Värdshuset och all service.

Järvafältet och Lidingö – Nära och tillgängliga friluftsområden

Ett annat naturområde som borde nämnas är Järvafältet som är oerhört enkelt att ta sig till då det finns mängder med pendeltågs- och tunnelbanestationer och bussar som passerar runt området. Det finns gott om olika spår och stigar och många är cykel och barnvagnsvänliga dessutom. Man behöver dessutom på inga vis låsa sig till markerade leder. Vi brukar börja äventyret med att fota av områdeskartan som finns rent fysiskt vid den valda startpositionen. Dagens mobilkamror har så pass bra upplösning att det inte är ett problem att zooma in och navigera efter den bilden. Dessutom är det inga jättedistanser, så ganska snart kommer du korsa en ny stig eller led ändå. Första gången vi fick höra talas om Järvafältet som friluftsområde så var vi lite skeptiska, är det inte bara ett väldigt stort fält? Nej, även om det finns stora fält så finns det även mycket skog och hela området sträcker sig från Kista/Stockholm (Hansta naturreservat) in i Sollentuna och Järfälla. Spana gärna in kommunernas hemsidor för ytterligare information. Det är för övrigt ett litet tips som vi vill passa på att förmedla, att spana på kommunernas egna hemsidor, där man (beroende på kommun) kan hitta bra kartor med vandringsleder, vindskydd och grillplatser markerade. En kommun som är bra på detta är Lidingö, som ligger nära innerstaden och har ett väl utbyggt bussnät som gör det lätt att ta sig till något av de nio vindskydd eller tjugo kommunala eldstäderna som finns.

Nationalstadsparken, Norra Djurgården – Urskog mitt i stan

En annan liten pärla som vi skulle vilja slå ett slag för är Nationalstadsparken. Många glömmer bort denna fantastiska oas som ligger så oerhört nära, till och med ända in i Stockholms innersta. Det kanske också är därför folk missar denna, den börjar ända inne vid Skeppsholmen och sträcker sig ut på Södra Djurgården, vilket för många är detsamma som Gröna lund och Skansen. Men då har man bara nosat på Djurgården. Så mitt första tips är att gå hela vägen ut till udden på Södra Djurgården, ta bron över Djurgårdsbrunnskanalen och fortsätt ut och upptäck Ladugårdsgärdet, för att sen ta sikte på Kaknästornet och ta bussen tillbaka in i stan. Men den egentliga friluftsupplevelsen av Nationalstadsparken får man norr om Gärdet och Värtan. Där fortsätter nämligen Norra Djurgården med pärlorna Hagaparken och framför allt Stora Skuggan som faktiskt är en riktig skog, bara 10 minuter från Odenplan. Här finns nästan urskog, eldstäder och vindskydd, men tyvärr får man inte tälta här, trots att det finns gott om skog där ingen skulle upptäcka dig. Norr om Haga och Stora Skuggan fortsätter parken upp förbi Ulriksdal och tar slut vid Sollentuna.

En av våra favoritsysselsättningar för ett litet näräventyr i till exempel Stora Skuggan är att göra upp en eld och laga mat. Ibland bara så enkelt som att grilla korv, ibland lite mer avancerat. Friluftskänslan och äventyret tillsammans med barnen är väldigt sällan kopplat till strapatsen och belöningen, som det för oss vuxna ibland kan vara. Det räcker helt enkelt att vara nån kilometer hemifrån och i en skog stor nog att man inte ser och hör världen utanför. Det är charmen med näräventyret, som många gånger också är nyckeln till de lite större äventyren. Hela familjen får liksom mersmak…

Ja, detta var några av våra favoriter. Självklart finns det oändligt många fler platser att upptäcka runt omkring Stockholm. Nästan var och ett av dessa tips kan undersökas många gånger närmare och du hittar nya gläntor, vindskydd och utkiksberg hela tiden. Om du dessutom är ute med dina barn som vi är, så kan det vara lite tvärtom, man måste inte alltid försöka hitta nya spännande platser. Barnen uppskattar många gånger att komma tillbaka till platser de känner igen.

Nyligen så släppte Calazo förlag en bok som jag länge undrat varför de inte hade i sin uppställning, Vandra i Stockholm. Det visade sig när jag ställde frågan till dem, att de länge haft tankarna på boken men att produktionen och innehållet tog ett tag att få ihop. Nu är den här och jag kan varmt rekommendera den.

Vill du följa med och bli inspirerad av våra små och stora äventyr så följ oss gärna på Instagram @reldinadventures där vi löpande delar både bilder och stories. Du vet väl också att pappa Pierre är ena halvan av Friluftspodden?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *