Karta till vandring, grillplatser och vindskydd i Stockholm

Är du på jakt efter fina naturupplevelser i Stockholm? Har du nyligen upptäckt det härliga i att vara ute med familjen, eller lugnet och harmonin i att vandra och nu frågar du dig vart man borde ta sig? Behöver du en karta till friluftsliv i Stockholm? Det finns jättemånga fina friluftsområden och naturreservat i Stockholm med omnejd, som är relativt lätta att ta sig till. I många av dessa finns iordningställda vindskydd och grillplatser, motionsspår och vandringsleder. I kartan nedan har vi samlat några av våra favoriter som vi samlat på oss genom åren vi har varit ute med barnen.

Vår egen karta till friluftslivet

Friluftskartan är på inga sätt komplett eller heltäckande för alla vandringsleder, grillplatser och vindskydd i Stockholm. Det har inte heller varit vår mening. Istället har vi här samlat dem som vi gillar ur lite olika perspektiv, somliga för att de är så lättillgängliga och nära stan, andra för att de är riktigt vackra platser och vandringar.

Magisk fin augustikväll en kilometer från parkeringen…

Vi vill gärna passa på och slå ett slag för olika vandringsguideböcker. Uppenbart är att dessa tipsar om fina vandringar, men de kan också användas mer generellt. Man måste inte följa en vandringsled från a till ö, eller ens en sträcka a till b. Vandringsleder som Sörmlandsleden och Roslagsleden har sin startpunkt centralt i Stockholm och snirklar sig sen utåt genom otaliga friluftsområden och naturreservat. Man kan därför se dessa guideböcker som inspiration till fina platser att besöka. Dessutom har de mycket information kring förutsättningar, service och kommunikationer. Men sträckorna är ofta tio till tjugo kilometer långa och lämpar sig väl för den som vandrat en del. Om man är nybörjare eller om familjens yngre medlemmar ska orka gå själva så kan det vara bra med lite kortare sträckor. Kanske gå från start eller slutpunkt och några kilometer in på leden till ett fint vindskydd eller grillplats, njuta av skogen, grilla, leka och bara ta det lite lugnt innan man vänder tillbaka?

Guidebok - Vandra i Stockholm
Använd gärna olika guideböcker som tips och inspiration. Denna heter ”Vandra i Stockholm” från Calazo förlag.

Vi hoppas att vårt bidrag till friluftskarta i Stockholm ska inspirera fler till att hitta ut, särskilt barnfamiljer och barnfamiljer utan bil. Många av de platser vi tipsar om här går att nå hyggligt lätt med kollektivtrafiken. Läs gärna vår lite längre artikel om olika friluftsområden i Stockholm.

Ibland uppstår dock det omvända problemet, att valmöjligheterna blir på tok för många och internet översköljer oss med information tills man drunknar och alldeles rådvill inte vet vart man ska. Det kan ibland bli så när minsta lilla grillplats, badstrand och gräsmatta ska dokumenteras i en heltäckande tjänst eller applikation. I dessa fall så kanske vår karta kan tjäna som ett urval, börja med dessa tips. Börja upptäcka Stockholms friluftsliv. Det är viktigare att komma ut idag, än att hoppas hitta den finaste platsen i morgon.

Vindskyddskartan

Med det sagt vill vi passa på att tipsa om två samlingssidor som bägge har en hel del bra information och tips på fina platser. Den ena är en Google-karta likt den vi har gjort men med väldigt mycket fler vindskydd över hela Sverige. Kartan kan närmast beskrivas som att den crowdsourcas via Facebook där medlemmar i gruppen ”Vindskydd i Norden” tipsar om nya platser. Informationskvalitén kan variera något, men imponerar ändå överlag.

Naturkartan

Naturkartan är en annan friluftskarta vi gärna tipsar om. Den är nästan raka motsatsen till vindskyddskartan. Det är ett publiceringsverktyg skräddarsytt för att skapa friluftsguider för webb och mobil som säljs till myndigheter, organisationer och företag, så att de i sin tur kan skapa bra friluftsguider till kunder och oss medborgare. Uppsidan av detta är att informationen är kvalitetssäkrad och lite mer fyllig och broderad. Nackdelen är att varje kommun och organisation väljer att använda verktyget lite olika, vilket får till följd att man som användare möts av en myriad av definitioner, tecken och beskrivningar. Men med lite lugn och ro så lär man sig efter ett tag hur det funkar och vad som blir bra filtreringar för en själv att hitta fram. Tyvärr märks det att ambitionsnivån och kompetensen hos de olika organisationerna är rätt ojämn, vilket ibland skapar en ganska usel användarupplevelse. Verktyget är överlag väldigt bra och väl värt att använda, speciellt webben när man sitter hemma vid datorn och vill inspireras och planera nästa lilla äventyr.

Med denna lilla karta och dessa tips så hoppas vi att vi underlättat något för er som undrar var man hittar Stockholms bästa vandringar, grillplatser och tältplatser. Det är just dessa tips som vi själva använder när vi ger oss ut på nya upptäcktsfärder.

Vill ni tipsa oss om era bästa friluftsplatser? Hör gärna av er. Vi vill gärna upptäcka mer!