Näräventyr på Djurgården i Stockholm

Äventyr behöver inte vara långt bort, stort och svårt! Det går att näräventyra också, några timmar i skogen ett stenkast hemifrån. Det kanske är trendigt att kalla det äventyr, förr kanske detta kort och gott var att leka i skogen! Men var och hur gör man om man bor mitt i betongen, i Stockholm? Här kommer ett litet tips från mig och Gabriel som bor i Vasastan och tog oss ut på Djurgården i Stockholm. Många kanske tänker att Djurgården är samma sak som Skansen och Gröna Lund, men det är ju bara början. Man du kanske har tagit spårvagnen till dess ändstation Waldermarsudde och börjat ana att det finns mer på Djurgården. Här hittar du till exempel Rosendals trädgård som är fantastiskt trevligt att bara vandra runt lite i, picknicka under äppelträden eller fika på caféet.

Reldin Adventures - Näräventyr på Djurgården

Många väljer därefter att promenera längs vattnet eller Djurgårdsbrunnskanalen tillbaka mot staden, men om du är sugen på lite mer friluftsäventyr och skogskänsla så fortsätt framåt, för det är här skogen och ängarna börjar. Ta sikte på någon av alla mindre grus- och gångvägar som lämnar vattnet och följ den en bit inåt skogen för att sen vika av på en riktig skogsstig. Helt plötsligt är du mitt i en skog och kan knappast ana hur nära det är ner till stadens puls.

Det är rejält kuperat och en blandad skog med både barr- och lövträd och gott om blåbärsris. Jag och Gabriel knatade på nån halvtimma innan det var lunchdags. Det har varit exceptionellt torrt denna vår och sommar och det rådde eldningsförbud under lite drygt en månads tid, så även om det just denna dag inte officiellt var eldningsförbud, så insåg vi att det var mycket olämpligt att elda, eller ens att tända friluftsköket. Just att laga maten utomhus är ju för oss annars en favorit, för även om det inte behövs, så ger det en hel del friluftsstämning till utflykten. Idag var det dock riktigt varmt ute, så ingen var egentligen sugen på varken elda eller i behov av varm mat. Under de varma sommardagarna kan man ju enkelt ta med sig mat som inte ens behöver tillredas, såsom rökt lax och potatis, en burk sill eller varför inte en kyld carpaccio?

Idag var vi dock sugna på att prova vår nya mattermos. Eftersom dagens utflykt var ganska spontan så blev det ingen vidare avancerad förberedelse, utan vi kokade lite makaroner och stekte på några köttbullar och skickade ner allt i två mattermosar med varsin rejäl klick smör. Det sistnämnda visade sig vara ett strålande trick för att inte allt skulle klibba ihop och det var både gott och enkelt att äta det så.

Efter några timmar i skogen så var vi nöjda för den här dagen och en liten promenad senare, i och för sig med ett festis- och bullstopp på vägen, satt vi på spårvägen på väg tillbaka till city. Alldeles upprymda av hur nära och bra detta lilla skogsäventyr var. Kan varmt rekommenderas!

2 Replies to “Näräventyr på Djurgården i Stockholm”

  1. Hej!

    Jag heter Cassandra Alm och jobbar på Sveriges radio, P4 Stockholm. Hittade er blogg som ju verkar toppen! Jag skulle gärna vilja ha er som gäster i mitt program som sänds under eftermiddagarna i P4 Stockholm, och prata om er och era äventyr och få tips på bra ställen att frilufsa på i och nära Stockholm samt även prata lite om att vandra och leva friluftsliv med barn. Skulle ni vilja det?

    Jag vill gärna göra det snart, om möjligt redan denna vecka (om ni är hemma vill säga). Återkom gärna så snart ni ser detta!
    Vänligen, Cassandra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *