Det är lätt hänt att i mellandagarna fastna i ett sakta mak när inget riktigt är planerat och man går och småäter julgodis och vid varje måltid plockas resterna av julbordet som släkten inte riktigt orkade äta upp. Man går och myser hemma, lyssnar på julmusik och kommer i värsta fall inte ens ur pyjamasen. Det är egentligen inte så tokigt, vi gillar julen. Men efter ett par dagar så börjar framför allt barnen klättra på väggarna. Det räcker inte att bara spela brädspel. Vi måste ut! Ut i skogen! Därför har vi en liten tradition att se till att göra årets sista dagsutflykt dessa dagar. Inget superavancerat, ut till ett vindskydd, tänd en eld och laga lite mat eller fika.
Före jul var vi ute och lagade pizza i jägarpanna. Det gick så bra och blev en sådan hit, så vi gjorde en favorit i repris. Denna gång levlade vi upp själva toppingen, mera och mer avancerat. En lite oväntad topping på pizza men som jag blivit mycket kär i från vår lokala pizzeria tvärs över gatan är skivad förkokt rödbeta och chèvre. En klassisk smakkombo som gör sig extra bra med lite ringlad honung och sprinklade hackade valnötter. De två sistnämnda glömdes dock bort i kaoset som uppstod hemma då barnen skulle vara med och välja sin topping. Istället fick lite ruccola rycka in och agera garnering.
Vi gjorde också en klassisk variant med skivad korv (kvar från julbordet) och skivad svamp, superenkelt och mycket lyckad. Även en bit av julskinkan fick rycka in på ett par stycken varianter vi gjorde. Skinka är väl efter tomatsåsen och osten en av de mest klassiska pizzapåläggen. Det är också en del av charmen med pizza, den kan ju agera lite pyttipanna, man tager vad man haver och kombinerar ihop nåt bra. Barnens favorit var nog en klassisk Hawaii; tomatsås, ost, skinka och ananasskiva. Eftersom man gräddar dem en och en så kan man också anpassa topping efter vem som står på tur, byt ut skinkan mot rödbetsskivor så är det en veggvariant. Vi testade också att skiva zucchini för att addera lite mer grönsaker, vilket funkade mycket väl. Vi noterade redan förra gången att man bör välja råvaror som inte måste tillagas, utan det räcker med att de värms upp, för annars så är risken att pizzan hinner brännas undertill innan toppingen är gräddad.
Undrar du mer exakt hur vi gjorde själva pizzan, vilket recept vi hade? Spana in vår tidigare artikel. Nu kan vi också lägga till lärdomen att om degen känns lite kletig hemma, gör nåt åt det. Vi måste ha måttat lite dåligt för degen var betydligt kletigare denna gång, så vi ökade på mängden mjöl en del, veva ihop och ner i en plastpåse. Väl i skogen konstaterade vi att vi borde haft betydligt mycket mer mjöl. Det var riktigt klurigt denna gång att få till en platt fin pizzadeg. Så tips, är degen för kletig, gör nåt åt det medans du kan.
Ett annat tips är själva elden. Se till att elda på lite så att det finns en bra grundglöd, men sen gäller det att ta det lite lugnt, nåt mindre vedträ lite då och då, det behövs inte så mycket glöd för att grädda pizzan, men det är ganska lätt att bränna botten. Ett annat tips är att inte fega med oljan i pannan, då fastnar det direkt. Se hela tiden till att pizzan kan enkelt halka runt när du skakar lite på pannan.
Ett annat tips för att det ska bli kul är att involvera barnen. Med endast en jägarpanna så blir det inte mat till alla samtidigt, utan snarare så att det skapas olika kreationer av små pizzor kontinuerligt, som skickas ut till hugade spekulanter. Därmed blir det också lite väntetid, så om barnen får skiva, hacka, smeta på tomatsås och grilla pizzorna så blir det roligare. Även om resultatet inte alltid är en perfekt pizza. För att laga pizza i skogen ska nog snarare ses som själva äventyret och utflykten, inte en kortare matpaus på vägen till nåt annat. Vi höll på och testade lite olika varianter, kämpade med kletig deg, lekte en del och helt plötsligt så hade redan mörkret sänkt sig kring eldstaden och vi var faktiskt helt proppmätta. Dags att packa ihop och ta sig tillbaka mot staden igen.