Baka bullar och laga efterrätt över öppen eld

Att tända en eld och laga mat eller grilla lite marshmallows är för oss en riktig favorit. Det är en av de där grejerna som verkligen är friluftslivet. Att komma ut i skogen, tända en eld på de villkor som ges och där värma sig, koka kaffe eller laga sin mat. Det är sånt vi människor har gjort i tusentals år. Men att baka bullar i skogen, det var en ny utmaning.

Livet runt elden är också nåt som ofta passar väldigt bra som familjeaktivitet. Hämta pinnar och ved, tända och underhålla elden, hjälpa till med matlagningen. Barnen engagerar sig och hjälper till, så länge de vill. Efter ett tag bygger de koja och hittar på andra saker, kommer tillbaka och eldar lite mer. Att hålla igång elden vid lägerplatsen är en perfekt bisyssla för utflykten. Man småsnackar runt elden och har samtidigt nåt att göra.

Reldin Adventures - Kaffepanna vid elden

Att laga mat ute kan tyckas lite svårt och avancerat, men det behöver det inte vara. Det krävs inte heller en massa speciell utrustning även om några extra grejer faktiskt underlättar. Till exempel är det bra med nåt att steka i. Om man inte är så många så är en jägarpanna alldeles utmärkt. Den är lätt att ta med och klarar det mesta. Men om man är många så kanske en Muurikka är att föredra, nackdelen är förstås vikten och storleken. En kastrull som man kan offra är också bra att ha.

Mycket som man gör hemma kan man också göra i skogen, oftast handlar det om att tänka till och förbereda de klurigaste momenten hemma, eller att välja recept och tillvägagångssätt som är mer lämpliga. Att baka bullar till exempel, det låter ju jättesvårt. Jag har ännu inte försökt att göra en deg hemma, jäsa den i skogen och baka den i nån variant av fältugn. Det låter lockande, men svårt. Tids nog ska vi säkert testa det också.

Denna gång valde vi de enkla recepten i stället. Vi hade plockat upp lite tips på Instagram att istället för bulldeg så funkar färdig pizzadeg. Den köps på rulle och är redan färdigkavlad. Ett annat tips vi sett på Instagram var efterrättsquizidilla. Utmärkande för bägge dessa recept är att det mesta är färdiga ingredienser som läggs ihop i skogen och tillagas i jägarpannan över elden. Här kommer recepten:

Baka bullar över öppen eld

 • Tag med en tunn skärbräda att jobba på, det blir så mycket enklare. Även en stekspade eller stekpincett kan vara bra. Stekpanna och lock.
 • En rulle färdig pizzadeg. Vi delade den på mitten och gjorde bullarna i två omgångar. Rulla ut degen och smöra den. Om det är kallt ute och smöret är hårt kan det vara svårt att bre ut det som hemma, strunt i det. Klicka ut en lagom mängd över hela degen.
 • Vi hade blandat socker och kanel i en liten burk hemma som vi tog med och strödde över degen. Lärdomen är att man kan ha lite mer kanel i blandningen än vad man tror.
 • Rulla från ena kanten och hela vägen till andra änden. Om man vill pimpa kanelbullarna så hade vi blivit tipsade om att lägga i mjölkchoklad. Det funkade förvånansvärt bra, men skapar lite extra utmaning vid gräddning.
 • Dela rullen i centimetertjocka skivor. Alltså smalare än om man gör bullar hemma, kanske hälften så tunna. Detta för att det ska gå lite snabbare att grädda dem och de med säkerhet ska bli genomgräddade.
 • Se till att ha olja i stekpannan så att de inte bränner fast på en gång.
 • Lägg på ett lock över bullar och stekpanna för att i möjligaste mån skapa en ugn.
 • Grädda i 5 min på var sida, försök att inte steka bullarna på för hög värme. Detta är utan tvekan det svåraste momentet.
 • Övning ger färdighet, det kan vara klokt att göra några i taget i början så lär man sig vad som är bra värme och bra höjd från elden.
 • Om man gör varianten med mjölkchoklad är det lätt hänt att den rinner ur och bränns lite extra undertill. Då får man pilla bort den brända chokladen.

Recept på efterrättsquizidilla med dulce de leche

Att bjuda på efterrätt i skogen är en alltid uppskattad överraskning. Här kommer ett recept som är enkelt att variera efter smak och tycke för var och en i skogen. Ta med lite olika ingredienser och gör en liten buffé av varianter.

Reldin Adventures - Efterrättsquizidilla med dulce de leche
 • Små eller mellanstora fajitasbröd från affären är grunden.
 • Lägg vald frukt på ena halvan av fajitasbrödet. Vi skivade banan och halverade ananasskivor på burk vilket funkade väldigt bra ihop. Andra idéer är kiwi och mango.
 • En burk dulce de leche, vilken räcker till hur många fajitas som helst. Klicka ut rikliga mängder över frukten tills du skäms.
 • Vik andra halvan av fajitasbrödet över den fruktbeklädda delen och tryck till.
 • Grädda på svag värme i olja i jägarpannan över elden
 • Servera med vaniljsås eller vaniljvisp
Reldin Adventures - Efterrättsquizidilla med dulce de leche

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *