Tips för att välja sovsäck till en ettåring och en fyraåring

Att välja sovsäck kan vara lite av en djungel, det finns en herrans massa olika märken, syntet och dun, olika passform och längder. Dessutom varierar priset oerhört från de enklaste till de mest avancerade. Men när det är dags att köpa sovsäck till dina barn kan det nästan bli lite tvärtom, att det faktiskt inte finns så många bra alternativ. Det här inlägget riktar sig till dig som ska skaffa en sovsäck till barn för lite mer avancerade turer än att tälta hemma på tomten i högsommaren.

För att göra det lite lättare så delar vi upp detta i två olika val. Att välja sovsäck till en ettåring och sen nästa steg som för oss blev när Malcolm fyllde fyra och önskade sig en ny sovsäck. Alla olika guider och tips måste läsas i en kontext, så även denna. Vad är egentligen själva behovet? För oss var det primärt att kunna sova ute i tre säsonger; vår, sommar och höst. Kravbilden innefattade också fjällvandringar, så en sovsäck som klarade runt nollan i komforttemperatur utan att väga multum och vara alltför stor i volym, kändes rimligt. Här ställs man inför den första svårigheten. Många barn- och juniorsovsäckar har inte samma temperaturmärkning som vuxensovsäckar, de kanske helt saknar nåt riktmärke. Det har nog att göra med att den vanligaste temperaturmärkningen är en gemensam europastandard kallad EN13537, vilken inte innefattar barn.

Reldin Adventures - Marmot Women’s Trestles Elite 30

Ditt barns första sovsäck

Men låt oss ta dessa två steg var och en för sig. När är det vettigt att börja sova ute med sin lilla baby? Det kan bara du som förälder svara på. Det finns alldeles för många parametrar för att våga ge ett bra riktmärke. Vårt viktigaste tips är att ni som föräldrar ska känna er trygga. Hur sover ert barn, hur sover ni själva? Är det varmt ute så kanske det inte ställs alltför stora krav på sovsäck utan liggunderlag och täcke funkar strålande i tältet, speciellt om ni inte ska gå jättelångt med utrustningen så att vikt och volym blir en viktig parameter.

Malcolm och Gabriel var närmare året första gången de sov ute i tält, men det hade säkert gått betydligt tidigare, det blev bara inte så just då. De har i princip alltid sovit i en egen spjälsäng hemma, så det föll sig ganska naturligt att de skulle ha sin egen sovsäck och liggunderlag när det var dags för tältning. Men annars finns varianten när barnen är relativt små att dela sovsäck med dem. För oss var det aldrig riktigt ett alternativ, dels för att jag personligen rullar runt en del och kände mig inte bekväm med att mosa runt i samma sovsäck, och dels att de sov bra för sig själva. Vi hade också teorin att vi vuxna skulle sova bättre om vi fick sovsäcken för oss själva, vilket är nog så viktigt på en veckas fjällvandring som säkerligen kan bidra med en hel del andra utmaningar, vilka bäst tacklas utsövda.

Så vi letade helt enkelt efter en liten barnsovsäck som var varm nog för fjällvandringen. Alla typer av näst intill leksakssovsäckar gick bort. I princip alla åkpåsar kändes antingen för kalla eller väldigt tunga och tjocka. En sovsäck värmer som bekant inte, den är bara väldigt bra på att isolera och behålla den värme som alstras inne i sovsäcken och för att det ska funka har vi lärt oss att det är fluffet som spelar roll. Alltså hur mycket luft som sovsäcken lyckas binda och bli stillastående i sovsäcken. Åkpåsarna var alltså inte fluffiga nog, enligt oss. Kvar på marknaden var ett fåtal sovsäckar från kända märken som uppenbarligen gjort ett seriöst försök att göra en vanlig sovsäck, fast betydligt mindre. Här finns det lite olika längder på marknaden, från små barn till juniorsäckar för barn uppåt 140 cm. Det känns såklart lite tråkigt att köpa en sovsäck som på ett eller två år är urvuxen så de allra kortaste varianterna valde vi bort.

Vi hade hört om tricket att man kan förkorta en sovsäck med ett spännband, mer om detta lite längre ner, så en tanke var att gå direkt på en juniorsovsäck som Malcolm skulle kunnat haft i säkert tio år. Men eftersom vi skulle fjällvandra och bära med allt en hel familj behöver för att tälta på fjället så var vikt och volym viktiga parametrar och att då bära med ett halvkilo extra kändes sådär. Till slut föll vårt val på Little Mammut MTI från Mammut. Ibland blir man lite förvirrad då den fortfarande har namnet Ajungilak, vilket är ett gammal anrikt norskt bolag som blev uppköpta 2001 av Schweiziska Mammut. De gör dessutom ett par olika barnsovsäckar så håll uppsikt på exakt vilken modell som avses när ni blir tipsade och när det väl är dags att köpa, Mammut Ajungilak är inte en helt exakt beskrivning. Argumenten för denna säck var helt enkelt den bästa kombinationen av prestanda i form av vikt och värme, samt pris förstås. Den är till skillnad från många barnsovsäckar figursydd ungefär som en vuxensovsäck, vilket spar vikt vid benen men ger utrymme där det behövs. Denna sovsäck vann mycket på att vara lite lättare och mindre än många andra säckar, men ändå tillräckligt varm. Den finns i två olika längder och vi bestämde oss för den kortare och tänkte att när han väl växer ur denna så är det nog dags att levla upp till en bättre sovsäck. Funktionen att man enkelt kunde korta sovsäcken 35 cm med en enkel dragkedja längst ner var inte avgörande, men såklart välkommen. Nu tre år senare är vi supernöjda med vårt val. Vi har i och för sig inte jättemycket att jämföra med. Men denna Little Mammut har vi fjällvandrat med, två veckor längs Kungsleden, varav det ena året hade en del klart kyliga nätter neråt nollstrecket. Dessutom har det ju blivit en hel del helgövernattningar från tidig vår till sen höst.

Att välja sovsäck till en fyraåring

När Malcolm fyllde fyra önskade han sig en ny sovsäck. Som ni förstår var han vid det laget alltså ganska van att tälta och sova i sovsäck. Dessutom hade hans yngre bror fått ärva hans första sovsäck som vi skrev om ovan, och han använde nu mammas gamla sovsäck som vi förkortade med ett spännband. Nu när vi hade prövat det konceptet och det var dags att skaffa en bättre sovsäck så kändes alternativet med juniorsäck ganska dumt för oss. Dels skulle han nog växa ur en sån på ytterligare några få år och dels så är inte utbudet särskilt stort.

Så vi valde alltså att ta steget upp och titta på vuxensovsäckar, eller mer specifikt damsovsäckar. Varför just dam? Jo, för att de görs i kortare längder och oftast är lite smalare över axlarna och lite mer isolerade mitt på. Vi fick också intrycket att vuxensovsäckar verkade mer gedigna, bättre materialval och mer genomtänkt design, som extra innerkrage, formsydd huva och fotparti, specialdragkedja som inte fastnar. Förvisso kommer detta till ett oftast lite högre pris. När vi gick runt i olika friluftsbutiker och spanade in sortimentet så blev vi också varse att det gäller att jämföra äpplen och äpplen. Olika tillverkare skyltar med olika saker. Om sovsäcken finns i två olika längder så dubbelkolla om det är den längre eller kortare som det refereras till i produktbladen. Det gäller såväl vikt som temperatur. Mer anmärkningsvärt var också att somliga tillverkare angav komforttemperaturen för män, trots att det var damsovsäckar vi tittade på. Ett annat varningens medskick är att dubbelkolla modellnamnen noga, många modellbeteckningar har likartade namn och en sifferkombination som ibland bara skiljer ytterst lite, men det är två olika sovsäckar som egentligen skiljer sig en hel del. Lätt förvirrande, i vimlet av sovsäckar och produktblad.

Reldin Adventures - Tips för att välja sovsäck till barn

Trots att barnsäcken är mindre och de ska klara samma temperatur så är damsovsäcken lättare, tack vara bättre fyllning.

Vi letade som sagt efter en tresäsongssäck med komfort runt eller under nollan. Men den skulle samtidigt inte väga alltför mycket, men kanske viktigare, volymen fick inte bli alltför stor. När vi är ute hela familjen så blir det en hel del att packa med och fyra sovsäckar tar en hel del volym, så att nu verkligen hitta en sovsäck som inte innebar mer volym än nödvändigt kändes som en viktig grej för oss.

Efter moget övervägande så blev det en Marmot Women’s Trestles Elite 30. För oss var detta den bästa vikt och prestandamixen. En sovsäck på strax över kilot i den kortare versionen. Malcolm har nu haft denna säck ett drygt halvår och sov senast ute i januari i några minusgrader och sov hur bra som helst i den. Vi är helnöjda med denna sovsäck såhär långt och har goda förhoppningar att Malcolm kommer kunna ha denna en bra stund framöver.

Reldin Adventures - Marmot Women’s Trestles Elite 30

Hur var det där med att förkorta en sovsäck? Tipset som man ofta får är att ta ett rep och knyta om strax under barnets fötter. Vi skulle vilja förtydliga och förbättra detta tips. Om man gör så blir det lätt ”kallras” när det inte blir så mycket isolering vid själva ihopsnörningen. Vårt tips är att istället sätta handen i botten och trycka in botten till barnets fötter och sen dra åt, så att det bildas en ny ”innerbotten”. Det är lite bylsigare och kräver lite teknik att få till. Det blir dock betydligt bekvämare då det ger mer plats för fötterna (såsom designen på moderna sovsäckar ofta är med en ”foot box”) och det isolerar också bättre.

Ett annat tips är att fundera på om du vill ha en höger- eller vänsterdragkedja? De flesta vuxensovsäckar tillverkas med dragkedjan på vänster sida eftersom de flesta av oss är högerhänta och då är det lättare att dra ner en dragkedja på vänstersidan. Om man vill sätta ihop två sovsäckar så bör man alltså ha en höger och en vänster, för annars så kommer en av er att få sovsäckens nackdel rakt över ansiktet. Dragkedjans placering kan vara lite extra bra att tänka på vid valet av barnsovsäck. Om du ligger nära ditt barn, men i varsin sovsäck, kan det ändå vara bra att barnets dragkedja hamnar så att du lätt kommer åt med din högerhand. Just denna modell vi valde har dessutom en liten kort dragkedja på den andra sidan, för att göra det lättare att komma i och ur. Mycket praktiskt för en förälder som vill justera mössa eller gossedjur mitt i natten.

I början av artikeln nämnde vi ett annat val vi hittills inte har berört, huruvida fyllningen ska vara syntet eller dun. Det är i och för sig ett icke-val om du väljer en barn- eller juniorsovsäck, eftersom nästan inga görs med dunfyllning. Dunet har annars den fördelen att det generellt sett har bättre prestanda, mer fluff och värme, till samma vikt och volym. Baksidan är att det är mer fuktkänsligt i synnerhet och i allmänhet kräver mer omvårdnad. Dunsovsäckarna är dessutom oftast dyrare. Vårt val var enkelt, en syntetsäck.

Vi hoppas att våra erfarenheter och tankar kring hur vi valde sovsäck till våra barn kan hjälpa dig som läser detta att göra ett bra val. Ni är varmt välkomna att kontakta oss via mejl eller på Facebook, alternativt kommentera direkt här på bloggen om ni har några ytterligare frågor och funderingar.

4 Replies to “Tips för att välja sovsäck till en ettåring och en fyraåring”

  1. Hej! Vilken ljuvlig blogg för oss med småbarn som tycker om att vara ute i naturen. Vi har köpt våra barns första sovsäckar, jättebra guide. De fyller 2 år och 4 år i sommar och ska tälta första gången. Ser fram emot det!

  2. Hej och tack för bloggen. Jag lyssnar även gärna på frilutspodden.
    Ett tips till de med höga förväntningar på sovsäcken är att kolla hos t.ex. cummulus som gör en bra barnsäng som man dessutom få sydd Efter önskemål med t.ex. passa de längd eller dubbla dragkedjor. Priset är runt 2000kr vilket är bra för en dunsovsäck med bra kvalité. Vi har använd våran tillnollan och kallare med ett extratäcke.

    1. Hej Benjmin,
      Vi har själva inte provat Cumulus, varken sovsäckarna eller deras andra produkter, men hört en hel del gott om dem. Deras koncept med DIY (Do-It-Yourself eller kanske snarare Custom made) är såklart väldigt intressant för just barn och ungdomssovsäckar. Som vi konstaterar i artikeln är utbudet av riktigt bra sådana produkter inte jättestort på svenska marknaden.

      Baksidan är förstås om man optimerar en sovsäck för två/tretusen, så växer barnen ganska snabbt ur det perfekta tillståndet. Därför tror jag ändå vi kanske hade landat i en vanlig damsäck. Men visst lockar det att hitta en perfekt sovsäck som svarar precis mot just mina behov? En utmaning kan dock vara att verkligen veta vad det är man ska optimera för 😊

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *