Höstlunch i Paradiset

Hösten är som gjord för dagsutflykter till närbelägna naturreservat när himlen är blå och solen står lågt men fortfarande värmer. Det känns viktigt att ta vara på dessa höstdagar då skogen visar upp sig i ett vackert gulrött färgspektakel. Att bara ta sig ut och njuta, att göra upp en eld och laga lunch i skogen.

Vi ser till att preppa dagens lunch på hemmaplan för att maximera njutningen väl ute i skogen. Det är ett ganska enkelt tips för att förenkla friluftslivet men också att maximera en dagsutflykt. På menyn stod det en variant på höst-taco-wraps. Det innebär en hel del hackande som kan ta sin stund ute i skogen. Därför såg vi till att hacka allt vi skulle ha såväl i stekningen som tillbehören redan hemma på morgonen. Allt förpackades i plastbyttor och plastpåsar och packades ner i femtiolitersryggan som blev alldeles knökfull. Över topplocket hängde vi Muurikkapannan, en 58 centimetersvariant, och drog en packrem om hela paketet. Funkade alldeles utmärkt. Sen begav vi oss iväg mot skogen, mot Paradiset, som i Paradisets- och Hanvedensnaturresrevat.

Att ta sig till Paradiset är lite stökigt om man inte har bil, men med bil är det å andra sidan väldigt enkelt. Det finns en hyggligt stor parkering vid Torpet som är navet i naturreservatet och där alla lederna utgår ifrån. Om du kommer med buss 709 så rekommenderar vi att åka till slutstationen Ådran och sen gå cirka två kilometer till torpet. Följ de sporadiskt utsatta blå pilarna och spana i förväg på en karta så att du har ett hum om hur du ska gå så ordnar det sig.

Reldin Adventures - Karta från buss 709 till Paradiset

Kliv av buss 709 vid ändstation Ådran och följ blå pilar till parkeringen och torpet vid Paradiset

Får torpet väljer man sen nån av de välmarkerade lederna, vi valde denna utflykt Sameslingan som sägs vara fem kilometer lång och passerar två vackra sjöar, Trehörningen och Långsjön. Vid bägge dessa finns iordningställda eldstäder och vindskydd. Runt trehörningen så tror jag det finns åtminstone fyra fina eldplatser och både vindskydd och en liten nödstuga eller koja. Trehörningen når du efter bara nån kilometer så om sällskapet har riktigt korta ben så kan man nöja sig att gå hit, men vi valde att fortsätta ytterligare nån kilometer bort till Långsjön där vi gjorde upp eld och satte igång med matlagning på Murrikkan.

Vi fräste köttfärs och blandade i riven vitkål, morötter, lök och skivad svamp. Allt kryddades med färdig tacokrydda. När stekningen var klar lyfte vi av stekhällen från elden och serverade direkt från hällen i var mans egen wrap, som alla själva fick komponera efter eget huvud, tycke och smak. Oerhört praktiskt om man är ett blandat gäng vuxna och barn med lite olika preferenser.

Efter maten rengjordes stekhällen lite snabbt och ställdes tillbaka över elden för att tjänstgöra till efterrätten, Krabbelurer. En rätt som vi hört talas om många gånger men faktiskt själva aldrig gett oss på. Bäst kan den beskrivas som en korsning mellan amerikanska pannkakor och sockerkaka, gräddad på stekhäll. Smeten hade vi gjort hemma och förvarades i en rejäl matlåda från IKEA med bra och tätt snäpplock. Vi hade hört talas om att förvara den i ketchupflaskor, gamla mjölkpaket och en massa uppfinningsrika förpackningar. Värt att veta om denna smet är att den blir ganska seg, så att ha den i en förpackning med stort lock känns som en förutsättning, man måste kunna sleva upp den, eftersom den inte självmant rinner ur någon förpackning.

Vi testade ett recept på höstkrabbelurer som gick ut på att smörsteka kanel- och sockerdoppade äpplen och sen klicka krabbelursmeten över äpplena och skapa nån variant på krabbeluräppelkaka. Det gick förvånansvärt bra, även om det var lite trixit med värmen och när man skulle vända på varje kaka. Det hela serverades med vispad grädde ur sifonen.

Mätta, nöjda och belåtna fortsatte vi efter ett tag Sameslingan runt. En snabb flukt på kartan ger att grillplatsen vid Långsjön är inte riktigt halvvägs runt slingan, det kanske är två kilometer dit och således ytterligare tre kilometer tillbaka till torpet. Men den andra halvan tog betydligt längre tid att gå, kanske för att det var mer rötter och en mindre stig, eller kanske var det mer lek och svampletning, eller var vi bara mätta och dästa? Hur som haver så var det en väldigt trevlig liten utflykt i vackert höstväder i trevligt sällskap och vackert väder. Precis som det ska vara på ett näräventyr i höstskogen!

Recept på Krabbelurer, typ 6-8st

  • 2 ägg
  • 2 dl socker – socker och ägg vispas
  • 2 dl mjölk – tillsätts
  • 6 dl mjöl – blandas i
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Smör att steka i
  • Skivade äpplen efter behag
  • Socker och kanel

Doppa äpplena i kanel och socker. Stek äpplena i riklig mängd smör och klicka sedan en rejäl slev smet rakt över äpplena. Stek på båda sidorna. Serveras med vispad grädde. En variant på receptet från Friluftsfrämjandet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *