Ett stadsnära tältäventyr på Lidingö

Reldin Adventures Camp Fire

Vi sitter och tittar in i elden, Malcolm och jag. Tysta en stund och bara betraktar lågorna som leker med varandra och dansar runt pinnarna. Det är morgon och vi har just ätit grötfrukost och druckit morgonkaffe efter en natt i tält. Det är blött och rått i luften, men elden värmer skönt. ”Mer pinnar pappa”, utbrister Malcolm och skuttar upp och iväg in i skogsdungen. Det gäller att hänga på, annars är risken stor att fyraåringen antingen börjar dra i nåt levande eller kånkar fram en stor, multen och riktigt blöt stock. Vi jobbar fortfarande med att förstå vad som är rätt typ av ved och hur samspelet med naturen går till.

Morgonkaffe

Dagen innan tog vi cykeln ut på Lidingö till Södergarn och det vindskydd som finns där. Malcolm var dock fast besluten att vi skulle tälta, vilket vi så klart gjorde. Regnet hängde redan i luften så det första vi gjorde var att slå upp tältet. Det är inte så lätt att sätta upp och ta ner ett tält, men väldigt roligt och övning ger ju som bekant färdighet. Malcolm har under sommaren blivit riktigt duktig och lyssnade nästan hela tiden på mina instruktioner. Att låta barnen vara med i själva arbetet när vi är ute har för oss alltid varit en självklarhet. Det blir helt enkelt roligare när man gör saker tillsammans. Det ska dock erkännas att det stundtals kan vara lite utmanande på tålamodet och utan omsvep får vi erkänna att slitaget på utrustningen ökar en hel del. Dock kanske man själv inte alltid är en ängel heller, som när jag dagen efter helt sonika vände upp och ner på vårt kupoltält för att skaka av så mycket regn som möjligt innan vi skulle rulla ihop det. Malcolm var mycket förvånad och frågade intresserat: ”Pappa, gör man så?” Varpå jag var tvungen att svara att jag inte visste, men att det för tillfället kändes som en bra idé.

Att elda har blivit en liten aktivitet i sig som vi också gärna gör tillsammans när jag och Malcolm är ute. Dels för att det är mysigt och dels för värme och matlagning. Inget avancerat stod på vår meny denna gång, grillad korv och grillade grönsaker. Både korven och grönsakerna grillade vi på grillpinne, typ som ett grillspett. Inte långt efter att vi fått god fyr på elden och börjat skära upp grönsaker så dök det upp ytterligare ett glatt matlagningsgäng, från Friluftsfrämjandet. De skulle göra hajkbomber, vilket om jag förstod det rätt är folieknyten med lite av varje, till exempel hackad kokt potatis, falukorv, majs och lite vad du känner för. Knyt ihop och placera bomben mitt i glöden tills allt är genomkokt. Det såg riktigt enkelt ut och säkert något som vi själva testar i framtiden.

Under middagen så tilltog regnet en hel del och då var det skönt att hålla till i vindskyddet. Att kunna laga mat och sitta under tak i vindskyddet och spana på elden ger lite extra frihet jämfört med det ganska trånga tältet. På hösten tycker jag att mysfaktorn stiger lite extra när man får sitta just runt en eld, eller hopkrupen under vindskyddets tak, då mörkret sänker sig över skogen. Jag fascineras av att inte fler har upptäckt charmen med detta stadsnära friluftsliv, ett stenkast ifrån villor och lägenheter. Att hugga ved från skogen, kunna laga mat över öppen eld och sedan få krypa ner i sovsäcken i tältet och lyssna till regnets melodiska smattrande mot tältduken. Att få somna på äventyr med sina barn en vanlig oktoberlördag.

Malcolm - Reldin Adventures

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *