En dagstur på Östra Järvafältet genom Hanstaskogen

Efter en vecka av sjuka barn och mycket på jobbet så var familjen ganska sliten när helgen kom. Maria skulle dessutom sjösätta IT-system så grabbarna var ensamma med pappa. Vi hade först tänkt att tälta och övernatta med ett gäng friluftsföräldrar som vi mött på Facebook, men när den ena efter den andra familjen sjukanmälde sig så försvann också vår motivation. Trots att vi nog formellt var friska nu.

Efter en seg förmiddag hemma i soffan så kände vi, grabbarna och jag, att det nog ändå var dags att göra nåt, men vi liksom orkade inte. Till slut så ryckte vi ändå upp oss, packade ihop lite fika, kameran och ”det vanliga” för att kunna göra eld. Ner med allt i Gabriels bärstol och iväg med pendeltåget. Vi tog en tur på Östra Järvafältet, från Häggvik till Akalla, genom Hanstaskogen.

Klockan var nog säkert halv tre när vi styrde kosan mot skogen från Häggviks station, vilket faktiskt är nån dryg kilometer innan skogskanten kommer, på andra sidan E18. Vi knallade vidare till Bögs gård och fikade, men något förvånade så stängde de redan vid tre, så det blev en snabbis. Några hundra meter senare hittade vi en eldstad med tillhörande vedförråd och då kunde vi ju inte hålla oss. Vi gjorde eld och grillade marshmallows. Yes, nu var familjen på g. Det var elden som saknades 🙂 Vi fyllde på med lite varm choklad innan vi knallade vidare över fältet och in i skogen.

Det blev en ganska bra liten eftermiddagsvandring, kanske runt fem kilometer i skogen och så en kilometer från Häggvik och en till tunnelbanan i Akalla. Just denna tur hade vi aldrig gjort förr och mobilen har ingen vidare koll ute i naturreservaten, så vårt trick har blivit att fota första bästa områdeskarta. Upplösningen i mobilen är faktisk så bra att det inte är några problem att sen orientera sig efter denna lilla elektroniska kom-ihåg-lapp. Det gör också att man kan byta stig eller led mitt i skogen, utan att det finns en orienteringskarta vid just det tänkta vägskälet, som det sällan gör. Vi tog ytterligare bull- och blåbärssoppepaus, men på slutet fick vi lägga på ett litet kol. När vi väl kom ut från Järvaleden så började det redan skymma och när vi klev på tunnelbanan var det helt mörkt ute och tre ganska trötta grabbar åkte hem.

Så ingen övernattning denna gång, men väl ett litet miniäventyr och skogskänning 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *