Eldmat i aluminiumform på årets sista utflykt

Efter all julmat och stillasittande inomhus var familjen bra sugen på en liten skogsutflykt. Vi styrde kosan mot en gammal favorit, Årsjön i Tyresta naturreservat (som bland annat besöktes i detta inlägg). Temat för dagen var så enkelt som att gå de dryga 3 kilometerna till Årsjön, göra upp en stadig brasa och laga mat, för att sedan gå tillbaka. Givetvis med tillbörliga fikapauser längs vägen.

Reldin Adventures på väg till Årsjön

Det behöver inte vara mer planerat än så, aktiviteten att göra upp eld är i sig alldeles utmärkt, matlagningen är sekundär, i alla fall ur barnens perspektiv. Så därför var det nåt hyggligt enkelt som efterfrågades. Pappa hade fått boken Eldmat i julklapp och var givetvis sugen på att testa nåt ur den. Efter en stunds bläddrande kvällen innan så hittades kapitlet ”Glöd & folie” och tipset att laga mat i en aluminiumform. Detta verkade passa sig alldeles ypperligt, dels för vi inte har någon jägarpanna, Muurikka eller ens en gammal gryta eller gjutjärnspanna som vi var villiga att offra till lågorna. Dels för att förberedelser och transport blir förträffligt enkelt.

Konceptet är lika enkelt som genialt, istället för att släpa med sig en massa tung utrustning så görs själva rätten i ordning hemma i förväg och paketeras i en aluminiumform från ICA för att sen ställas direkt över glöden och en kvart, tjugo minuter senare är maten färdig. Det kan i och för sig kännas lite tråkigt att inte laga maten från grunden ute i skogen. Det kan ju vara ganska mysigt att sitta och hacka grönsaker, läppja på en öl och barnen springer runt och leker. Men idag var det duggregn, nån enstaka plusgrad och tjockgrå himmel utan horisont. Så att potatisen var kokt och hackad, falukorven hackad tillsammans med alla grönsaker och allt redan kryddat och klart i formen gjorde verkligen inget. Att vi dessutom hade gjort allt det kvällen innan och ställt i kylen över natten gjorde det bara ännu mer angenämt.

Vi är egentligen ganska rutinerade på eldmat, eller att laga mat över öppen eld. Men oftast är det ganska enkla varianter på saker man kan göra hemma. Vi har en bra och hyggligt stor aluminiumgryta som vi ofta kokar pasta och gröt i, direkt över elden. Grilla har vi mest gjort på pinnar, korv eller grönsaker. I höstas så har vi även provat hajkbomber, alltså foliepaket med diverse innehåll, som liknade dagens recept. Därav hade vi också lärt oss att gul lök inte var nån succé hos barnen.

Det finns en direkt fördel med att Årsjön ligger i ett Naturreservat. Eftersom man inte får plocka kvistar, ved och bränsle så förser kommunen eldstäderna med bra ved i speciella vedlår inte långt ifrån stig och eldplatser. Fördelen är givetvis att det som regel alltså finns god tillgång på torr och bra ved. Nackdelen är att barnens eviga aktivitet att samla ved inte funkar och de måste sysselsättas på andra sätt. Så väl framme vid skärmskyddet så var det bara att börja spänta upp stickor och flis. Jag är ingen Bushcraftkille och har alltid med mig både tändstickor och tändare, faktiskt även ett eldstål, men jag ogillar att ta till en massa papper eller annat för att tända. Trots att det kanske betyder lite mer utmaning. Malcolm verkar dock inte ha någon förståelse för utmaningen utan utbrister så fort en låga slår upp på minsta sticka att ”Nu har vi eld!”. Nja, tänker jag i samma sekund som lågan slocknar och jag tänder ytterligare en tändsticka. Men snart så tar det sig tack vare en törebit som jag täljer ett gäng snitt i.

När elden artar sig så laddar jag på med ett större gäng vedträn och bygger en Pagodeld runt stickorna i mitten. Vi sitter och njuter en stund medan elden sprakar på för att bygga upp en bra glöd. Vi lägger sen på ett grillgaller, lite uppallat på vedträn och ställer aluminiumformarna direkt på gallret cirka fem till åtta centimeter ovanför själva glöden. Vi är lite oroliga att det ska bränna fast, men det är typ omöjligt att glänta på locket så vi låter den första formen stå mellan tio minuter och en kvart, innan vi rycker av den. Till vår förtjusning och kanske också förvåning så har inget bränts. Formen är kanske tjockare än vad man tror? Nästa form låter vi stå något längre och grönsakerna blir ännu lite bättre, men denna gång så fastnar faktiskt några av potatisbitarna i själva aluminiumformen.

Efter maten så brygger vi kaffe och grillar marshmallows. Glöden har nästan försvunnit men det gör inte så mycket. För barnen är det ändå inte resultatet som räknas utan själva aktiviteten. På vägen tillbaka så träffar vi en pappa med två barn som sitter och grillar korv vid en eldstad vi passerar. Vi slår oss ned och stärker oss med lite varm choklad innan det är dags att återvända till bussen och civilisationen.

Det blev en heldag i skogen som jag varmt kan rekommendera, kräver i princip ingen speciell friluftsutrustning eller avancerade förberedelser. Tag buss 834 från Haninge Centrum till Tyresta by (kolla tidtabellen för oftast går bussen bara en gång i timmen) och du kliver av i skogskanten. Ta barnvagnsslingan åt vänster för enklaste vägen eller passera fiket och gå igenom bondgården för att sen följa Sörmlandsleden till skärmskyddet vid Årsjön.

Här följer receptet som vi använde denna gång

  • 6 kokta potatisar
  • 5 medelstora morötter
  • 1 purjolök
  • 2 röda paprikor
  • 200g majs
  • 550g falukorv

Smöra aluminiumformen, hacka alla ingredienser och fördela jämt i formen. Krydda efter behag med salt, peppar och timjan. Förslut det vanliga papperslocket som följer med formen och ställ på galler ovanför glöden i drygt en kvart. Det går säkert bra att ställa formen direkt i glöden eller på några vedträn om du saknar galler, men var lite försiktig så att det inte blir alltför varmt.

Reldin Adventures - Grönsaker i aluminiumform

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *